CRACIUN. Pentru a scăpa de corvoada gătitului, mulți oameni apelează la produse pe care le cumpără de-a gata din magazine. Puțini sunt însă cei care citesc etichetele, iar astfel ajung să pună pe mese o adevărată otravă.


Un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România), realizat pe produse cumpărate masiv, de români, în această perioadă, trage un uriaș semnal de alarmă: mare parte din ele sunt bogate în sare, zahăr și grăsimi, la care se adaugă o incredibil de lungă listă de aditivi alimentari, de la cei care pot provoca alergii ușoare, până la cei recunoscuți a fi cancerigeni, susține Antena3.

CRACIUN. Spre exemplu, banala, ați spune, carne tocată pentru sarmale conține trei aditivi alimentari: acid ascorbic, ascorbat de sodiu și carmin de cochilii. Pe pachet, spun reprezentanții APC România, nu se menționează procentul de carne de porc din produs, ci doar că mai conține: orez, ceapă deshidratată, pastă de tomate, sare iodată și zaharuri.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

CRACIUN. Aceeași problemă și la amestecul carne tocată de porc și vită. Conține, și el, 3 aditivi alimentari: citrați de sodiu, acetați de sodiu și ascorbat de sodiu. Totuși, pe eticheta sa scrie că produsul conține 94% carne, în proporții egale din cele două specii, diferența de 7% fiind apă, zaharuri și aditivi alimentari.

Nici preparatele, așa-zis tradiționale, nu sunt mai „naturale”. Spre exemplu, caltaboșul poate conține 5 aditivi alimentari: difosfat de sodiu, glutamat monosodic, acid ascorbic, eritrobat de sodiu și nitrit de sodiu. Din nou, producătorul nu s-a obosit să noteze procentul de carne de porc și de organe din compoziție, dar a scris pe etichetă că sarea reprezintă circa 2,3 grame/100 grame de produs, și că a mai adăugat în pastă și amidon, proteină vegetală din soia și zaharuri.

CRACIUN. La rândul ei, toba poate conține 3 aditivi: ascorbat de sodiu, citrat de sodiu și glutamat monosodic. Nu este menționat procentul de carne sau de organe de porc, dar, de pe etichetă, aflăm că include șorici, gelatină, zaharuri și condimente.


rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
CRACIUN. Pentru a scăpa de corvoada gătitului, mulți oameni apelează la produse pe care le cumpără de-a gata din magazine. Puțini sunt însă cei care citesc etichetele, iar astfel ajung să pună pe mese o adevărată otravă. Un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România), realizat pe...

Preluat de la EVZ