La începutul anului 2008, jurnaliştii au cearut mapa profesională a fostului ministru, Monica Macovei. La jumătatea lunii ianuarie 2008, Parchetul General, condus pe atunci de Laura Codruţa Kovesi, a publicat mapa profesională a Monicăi Macovei. Numai că, între timp, documentul care prezintă parcursul actualului europarlamentar a dispărut de pe site-ul instituţiei.

Ținea cu anii dosarele la sertar


Şi totuşi, care ar putea fi motivul ciudatei dispariţii a mapei profesionale a Monicăi Macovei? Conform documentului publicat în 2008, Monica Macovei şi-a dat demisia în 1997 din funcţia de procuror, după ce procurorul general de atunci, Nicolae Cochinescu, a solicitat un control al activităţii acesteia. Macovei avea aproape 200 de dosare nesoluţionate, unele cu o vechime de trei ani, împărţite astfel: 5 din 1993, 54 din 1994, 46 din 1995 şi 93 din anul 1996. Activitatea acesteia a fost analizată de către Secţia de inspecţie a Parchetului General: „Întârzie în mod sistematic rezolvarea lucrărilor cu intervale foarte mari de timp, în mod nejustificat; dovedeşte lipsa de oganizare în desfăşurarea activităţii de procuror, în ţinerea evidenţelor lucrărilor; insubordonare în relaţiile cu şefii ierarhici; întârzie la program în mod sistematic şi lipseşte nemotivat”. În raportul de control, inspectorul scrie că activitatea procurorului Macovei a fost superficială. Practic, cea care se laudă că a impulsionat lupta anticorupţie a fost un procuror superficial, care nu dădea doi bani pe sesizările cetăţenilor şi care ţinea cu ani dosare la sertar.

În tinereţe a tratat legea cu superficialitate, dar i-a plăcut politica


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Acelaşi document arată că încă din tinereţe Macovei trata legea cu superficialitate. În 1984, procurorulşef Gheorghe Diaconescu îi recomanda Monicăi Macovei să aprofundeze studiul practicii judiciare şi a literaturii de specialitate şi să-şi organizeze judicios timpul de muncă, în vederea soluţionării cu operativitate a dosarelor ce-i sunt repartizate. Actualul europarlamentar era însă preocupată de politica PCR.

Tatăl, important lider comunist

O notă a Direcţiei a V-a a Procuraturii Generale din 18 aprilie 1984 arată că la învăţământul politic şi profesional Macovei „se prezintă întotdeauna cu materialele indicate, studiate şi conspectate şi participă activ la dezbaterile organizate în cadrul unităţii”.

Monica Macovei s-a înscris în PCR încă din 1980, fiind lăudată că participa la toate activitățile „cultural educative din facultate”. De altfel, tatăl ei, Vasile Gherghescu, a fost un important membru al Partidului Comunist. Începând cu anul 1970, tatăl actualului europarlamentar a fost instructor la Secția Militară și Probleme de Justiție a Consiliului de Stat al RSR fiind chiar decorat de Nicolae Ceauşescu în 1971. Evenimentele din 1989 l-au găsit având titlul de colonel în retragere. Statutul privilegiat al familiei Gherghescu reiese şi din plimbările care i-au fost permise Monicăi Macovei în acea perioadă. Monica Gherghescu (Macovei – n.r.) a plecat în străinătate, în perioada 1968 – 1974, în Ungaria, Cehoslovacia, Polonia. În anul 1975 a vizitat Ungaria, Italia, Elveţia şi Austria, iar în 1978, URSS, timp de 15 zile, şi RDG, 20 de zile. URSS- ul se pare că i-a plăcut atât de mult, încât în 1981 s-a întors pentru o nouă vizită de 15 zile.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
La începutul anului 2008, jurnaliştii au cearut mapa profesională a fostului ministru, Monica Macovei. La jumătatea lunii ianuarie 2008, Parchetul General, condus pe atunci de Laura Codruţa Kovesi, a publicat mapa profesională a Monicăi Macovei. Numai că, între timp, documentul care prezintă parcursul actualului europarlamentar a dispărut de pe...

Preluat de la EVZ