Potrivit ultimei rectificări bugetare, Primăria Generală urmează să primească înapoi de la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti peste 99.500.000 de lei, bani care nu au fost cheltuiţi de spitalele care fac parte din reţeaua ASSMB, notează Mediafax.ro.


Din cele 19 unităţi sanitare care sunt în administrarea Primăriei Capitalei, doar cinci dintre ele au cheltuit toţi banii alocaţi pentru anul acesta, printre acestea numărându-se Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu”, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Panait Sârbu” sau Centrul „Sfântul Stelian”.Totodată, Spitalul Clinic Colentina este singura unitate sanitară care a cerut suplimentarea bugetului cu aproximativ un milion de lei, precizează sursa citată.

Pe lista cu spitalele care au înapoiat bani, pe primul loc se află Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, care nu a cheltuit 8.800.000 de lei, urmat de Malaxa, care va restitui peste şapte milioane de lei, Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor va da înapoi aproximativ 5,3 milioane de lei, iar de la Spitalul de Nefrologie „Carol Davila”, vor ajunge peste 5,6 milioane de lei în bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

„Este adevărat că anul acesta nu am reușit să cheltuim 8,8 milioane de lei din bugetul alocat spitalului nostru de ASSMB. Ca o paranteză, vă spun că anul trecut am returnat la buget circa 2,3 milioane de lei, din aceleași motive. Anul acesta, însă, de vină, dacă putem spune așa, sunt câteva contracte de reparații și curățenie care erau dezavantajoase și care au trebuit schimbate. Din aprilie de când avem un nou manager, toate aceste contracte care erau păguboase au fost modificate. O parte dintre serviciile de care vă vorbesc au fost prestate, în baza unor noi contracte, mult mai avantajoas ca preț. Dar au rămas acești bani necheltuiți care întorc la bugetul Primăriei Capitalei. Am primit însă promisiuni că anul viitor îi vom primi înapoi, pentru că e nevoie de ei, ca în orice spital fondurile sunt insuficiente și la noi, iar acele investiții de toată tevatura cu refacerea contratelor doar au amânat execuția lucrărilor, nu au anulat-o!”, a explicat, în exclusivitate pentru EVZ, directorul medical al Spitalului Alexandru Obregia, lector univ.dr. Eduard Moțoescu.

La Spitalul de Nefrologie Carol Davila e vorba tot de o amânare a cheltuirii acestor bani. „Da, e adevărat, va trebuie să dăm înapoi acești bani (5,6 milioane de lei, n.r.) către bugetul Primăeiei Capitalei pentru că se încheie anul și ce nu s-a cheltuit se returnează. Dar să știți că, de fapt, noi nu am putut cheltui acești bani, pentru că la unele licitații pe care le-am făcut în sistemul public, SEAP, cu transparență totală, s-au făcut contestații. Ori, ca să poți achiziționa serviciile licitate trebuie să fie soluționate întâi acestea. Pentru că întreg procesul durează, legal nu putem ține banii în bugetul spitalului pentru că se încheie anul. Acești bani vor fi cheltuiți. Pentru că avem nevoie de serviciile pe care le-am scos la licitație. Nu se pune prblema să n-avem nevoie de bani în spitalele românești”, a explicat, pentru EVZ, managerul Spitalului de Nefrologie Carol Davila, prof.dr. Victor Strâmbu.

Nici Spitalul Sfânta Maria nu a reuşit să cheltuiască toţi banii alocaţi, astfel că aproximativ două milioane vor fi înapoiaţi. Aici, însă, nu e vorba nici de licitații contestate și nici de contracte care ar fi trebuit modificate, ci de aprobări care se obțin mult prea greu și de proceduri care durează incredibil de mult. „Elaborarea studiilor de piață, a avizelor, selecțiile de ofertă prin licitație au durat, conform noii legislații de achiziții publice (din 2016) aproape 7 luni!!! La un spital privat ar fi durat probabil 7 zile! Astfel încât vom semna contractele de furnizare abia săptămâna viitoare sau în prima săptămână din ianuarie, dar grevate de menținerea în buget a sumelor respective pe parcursul anului următor”, a explicat, pentru EVZ, managerul spitalului, dr. Narcis Copcă. 


rootstireaActualitate/EsentialSanatate
Potrivit ultimei rectificări bugetare, Primăria Generală urmează să primească înapoi de la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti peste 99.500.000 de lei, bani care nu au fost cheltuiţi de spitalele care fac parte din reţeaua ASSMB, notează Mediafax.ro. Din cele 19 unităţi sanitare care sunt în administrarea Primăriei Capitalei, doar...

Preluat de la EVZ