Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, i-a trimis, vineri, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis prin care îl îndeamnă să ceară punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte modificările aduse de Parlamentul României legilor justiţiei.


„Domnule preşedinte, Consiliul Europei este angajat să ofere prioritate în colaborarea cu statele membre pentru a întări independenţa şi imparţialitatea justiţiei în Europa. Din acest motiv am urmărit cu atenţie procesul legislativ care a condus, în această săptămână, la adoptarea, de către Parlamentul României, la trei texte referitoare la justiţie (texte despre Consiliul Superior al Magistraturii, despre statutul judecătorilor şi procurorilor şi despre organizarea structurilor judiciare). Sunt conştient că aceste reforme sunt dezbătute pe larg de părţile implicate şi de societatea din România, în general. În spiritul Planului de Acţiune al Consiliului Europei pentru consolidarea independenţei şi imparţialitatea justiţiei, adoptat în 2016 de cele 47 de state membre, inclusiv de România, este important ca în implementarea reformelor în sistemul judiciar, statele membre să folosească toate instrumentele şi mecanismele puse la dispoziţie de organizaţie”, se arată în scrisoarea adresată preşedintelui Iohannis de către secretarul general al Consiliului Europei.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Thorbjørn Jagland este de părere că un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia ar oferi o mai mare claritate asupra compatibilităţii textelor de lege cu standardele fundamentale ale statului de drept, astfel că îndeamnă România să se adreseze Comisiei.

„Acest lucru ar ajuta România în munca sa şi ar fi complementar cu evaluarea urgentă a acestor texte, evaluare pregătită de Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) la capitolul standardelor anticorupţie”, mai spune Thorbjørn Jagland.


rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, i-a trimis, vineri, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis prin care îl îndeamnă să ceară punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte modificările aduse de Parlamentul României legilor justiţiei. „Domnule preşedinte, Consiliul Europei este angajat să ofere prioritate în...

Preluat de la EVZ