Practic, oficialul, membru al Secretariatului Cabinetului de miniștri ucrainean, lucra cu serviciile de informații ruse împotriva Ucrainei, chiar din biroul premierului.


Anunțul a fost făcut de către SBU, miercuri seara. Potrivit presei ucrainene, este vorba despre Stanislav Ejov, asistentul și traducătorul prim-ministrului Ucrainei, Volodimir Groisman. Conform SBU, Ejov a fost racolat de către serviciile secrete ruse în timpul unei vizite de lucru în Rusia. Funcționarul, la ordinul și pe baza indicațiilor ofițerilor de legătură ruși, colecta, cu ajutorul unui echipament special de înregistrare și transmitere codată, informații despre activitatea structurilor de conducere ucrainene.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Ejov a fost reținut la serviciu miercuri și i-a fost deschis un dosar penal în baza articolului privind „trădarea patriei”, fiind vorba despre spionaj în favoarea agresorului rus care a anexat ilegal Crimeea și a declanșat agresiunea militară din regiunile de Est ale Ucrainei, în Luhansk și Donetsk. SBU a publicat o fotografie pa Facebook unde funcționarul este încătușat și însoțit de către ofițerii SBU. „Lucra ca un adevărat spion. Este un trădător și muncea cu mult zel, transmitea informația, fura documente, trăgea cu urechea, căuta informație printre colegi”, a declarat șeful SBU, Alexei Petrov.

Stanislav Ejov era șeful protocolului și asistentul traducător al prim-ministrului Ucrainei, Vladimir Groisman, unde se ocupa de traducere la întrevederi cu delegații străine. Anterior, acesta a lucrat la Ambasada Ucrainei în SUA, dar și în administrația președintelui Ucrainei. SBU nu a comunicat căruia dintre cele trei servicii de informații principale ruse aparținea Ejov, celui intern (dar cu acțiune în spațiul post-sovietic) – FSB, celui extern, SVR, sau celui militar, GRU.

Recrutarea s-a produs efectiv în timpul unei vizite la Moscova, dar prelucrarea și întreaga racolare a avut loc, potrivit datelor SBU, în timpul unei misiuni anterioare pe durată lungă derulată de Ejov – posibil chiar cea din SUA. Nu este precizată nici natura echipamentului electronic de intelligence folosit în activitățile de spionaj și capturat de SBU, element care probează fără dubiu activitățile cetățeanului ucrainean, spion și diplomat, pe deasupra. Este cert, însă, că a folosit acest echipament electronic criptat pentru a transmite informațiile culese către serviciul rus care l-a recrutat și care-l plătea.


rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Practic, oficialul, membru al Secretariatului Cabinetului de miniștri ucrainean, lucra cu serviciile de informații ruse împotriva Ucrainei, chiar din biroul premierului. Anunțul a fost făcut de către SBU, miercuri seara. Potrivit presei ucrainene, este vorba despre Stanislav Ejov, asistentul și traducătorul prim-ministrului Ucrainei, Volodimir Groisman. Conform SBU, Ejov a fost...

Preluat de la EVZ