Banca centrală a Republicii Moldova  a publicat o sinteză a celui de-al doilea raport Kroll, realizat de Steptoe and Johnson. Potrivit Kroll 2, banii din băncile moldovenești erau împrumutați unor companii din grupul edilului de Orhei, Ilan Șor, care ulterior îi transferau în două bănci din Letonia, transmite Publika.md.


O parte din bani se întorceau în instituțiile financiare din Republica Moldova, pentru a restitui unele împrumuturi și a permite continuarea schemei, iar restul dispăreau prin intermediul unor off-shor-uri din Belize sau Panama.

În document se mai spune că experții Kroll au dat de urmele banilor, iar în curând vor începe procedurile de restituire a acestora.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Procesul ar putea dura până la doi ani. Potrivit BNM, raportul Kroll 2 va fi analizat, după care se vor lua măsuri pentru a îndepărta carențele din sistemul bancar care au permis realizarea acestei fraude.

Reprezentanții Kroll vor merge la Chișinău la începutul anului viitor, pentru a participa la o sesiune de lucru comună cu autoritățile competente de la noi.

Atunci, organele de anchetă din Moldova vor primi datele operative cu referire la urmărirea fondurilor fraudate, inclusiv lista beneficiarilor.


rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Banca centrală a Republicii Moldova  a publicat o sinteză a celui de-al doilea raport Kroll, realizat de Steptoe and Johnson. Potrivit Kroll 2, banii din băncile moldovenești erau împrumutați unor companii din grupul edilului de Orhei, Ilan Șor, care ulterior îi transferau în două bănci din Letonia, transmite Publika.md. O...

Preluat de la EVZ