Tudose a anunțat, ieri, că nu este de acord cu proiectul de lege care îi oferă Casei Regale dreptul să locuiască gratuit, timp de 49 de ani, în Palatul Elisabeta. Propunerea legislativă aparține liderilor coaliției de guvernare, Liviu Dragnea (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE).


„România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin (Castelul Regal de la Săvârșin, județul Arad, n.red) sau în altă parte”, a afirmat Tudose, ieri, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.

După moartea Regelui Mihai, urmașii acestuia trebuie să elibereze Palatul Elisabeta în 60 de zile pentru că palatul a fost acordat fostului Suveran, spre folosință gratuită, doar pe perioada vieții acestuia.

Avizul buclucaș


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Declarațiile premierului vin în contextul în care Guvernul urmează să acord un aviz propunerii legislative. Surse guvernamentale au spus, ieri, EVZ, că avizul va fi negativ. De altfel, propunerea lui Dragnea și Tăriceanu a fost blocată în Parlament, în ziua în care a murit Regele Mihai, pentru că Guvernul nu a trimis punctul de vedere.

„Încă nu a ajuns la Guvern pe ordinea de zi. Probabil va fi ceva de genul următor: utilitate publică pentru Casa Regală, da, ca și fundație. În ceea ce privește drepturile urmașilor, ca și la nivel de urmași de șef de stat, pai nici la alți șefi de stat nu avem aceste drepturi”, a mai spus, ieri, Tudose.

„Unde ți-e coroana?”

Aflat lângă prim-ministru, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat ieri prudent: „Mâine (astăzi, n.red.) avem coaliţie, discutăm asta”. „E părerea dânsului. Ceea ce hotărâm noi în Camera Deputaţilor şi Senat e cu totul altceva. Tudose nu este preşedintele partidului”, a reacționat și președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău. „Proiectul nu pune în discuţie forma de guvernământ a României”, a spus și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căruia Casa Regală nu va primi bani de la stat ci doar aceleași beneficii pe care le poate primi orice instituție de interes public.

Numărul 2 din PSD i-a mai spus ieri premierului, în treacăt, în spirit de glumă: „Unde ți-e coroana?”. Tudose nu a răspuns.

rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Tudose a anunțat, ieri, că nu este de acord cu proiectul de lege care îi oferă Casei Regale dreptul să locuiască gratuit, timp de 49 de ani, în Palatul Elisabeta. Propunerea legislativă aparține liderilor coaliției de guvernare, Liviu Dragnea (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE). „România nu este monarhie, ci...

Preluat de la EVZ