Radiografia magistratei porneşte de la nivelul scăzut de trai al multor români, bifează şi lipsa unei educaţii care să-i ajute să înţeleagă obiectiv evenimentele importante din jurul lor şi se opreşte asupra condiţiilor în care judecătorii îşi desfăşoară activitatea.


„România este țara oamenilor care consumă, în medie, un tub de pastă de dinți pe an. Și două săpunuri. România nu este doar București sau Timișoara.
Este, mai degrabă, țara oamenilor din Cuca Măcăii. 
 

Fără drum asfaltat și fără canalizare și fără dispensar, dar cu o biserica aurită și școală cu toaletă în curte.
Fără medic și cu o învățătoare care face naveta cu trenul, la clasa a II-a, pentru că Primăria nu are bani să îi deconteze transportul. 


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Este țara oamenilor care sunt în birt la ora 10 dimineața. Și care își îmbată copiii ca să stea liniștiți.
Este țara oamenilor care nu au o problemă cu lenea și cu hoția. De 20 de ani aleg același primar. Băiat bun, de-al lor, isteț, care a reușit în viață fără prea multă școală, că oricum nu ai ce face cu ea.

Băiat ”dăștept”. Dacă e și hoț pe deasupra, admirația concetățenilor este nemăsurată. Le place viața lor. Nu sunt nevoiți să se ridice din pat în fiecare zi, la 6 dimineața. Ajutorul social vine, de bine de rău. Internet au, la fel și telefoane inteligente.
Pentru ei educația e un moft. Și nu au nevoie de ea.
La fel stau lucrurile și cu legea. Din anii 90 s-au obișnuit să râdă de omul în uniformă. Garcea i-a învățat. Apoi, alți băieți le-au spus că e mult mai haios să îl scuipe pe polițist. Azi îl taie cu sabia pentru că, nu–i așa, suntem în democrație.

Disprețul lor față de uniformă este disprețul față de lege. Noi disprețuim legea. Doar ipocrizia ne oprește să recunoaștem că nu ne plac regulile. Desigur, suntem apărători înfocați ai legii, când e vorba de fețe care nu ne plac. Atunci devenim justițiari și vrem sânge, dăm sentințe definitive și apoi plecăm la culcare cu conștiința împăcată.

Dar, cum ne oprește polițistul de la rutieră în trafic, primul gest e să sunăm un prieten sau să facem bășcălie de polițist, doar, doar îl înduplecăm.  Suntem plini de avânt justițiar când e vorba să îi pedepsim pe alții, dar devenim brusc înțelegători când e vorba de propria persoană.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Radiografia magistratei porneşte de la nivelul scăzut de trai al multor români, bifează şi lipsa unei educaţii care să-i ajute să înţeleagă obiectiv evenimentele importante din jurul lor şi se opreşte asupra condiţiilor în care judecătorii îşi desfăşoară activitatea. „România este țara oamenilor care consumă, în medie, un tub de...

Preluat de la EVZ