Separatiştii catalani şi-au păstrat majoritatea absolută în parlamentul regional în alegerile de joi, care au urmat unui referendum haotic, unei declaraţii de independenţă unilaterală şi unei intervenţii a Madridului pentru a prelua controlul.


Gruparea centristă şi pro-uniune Ciudadanos a obţinut o victorie cu gust amărui, care o proclamă cel mai mare grup parlamentar, dar nu îi permite să formeze guvernul, în vreme ce partidul fostului preşedinte regional Carles Puigdemont a devenit cea mai importantă forţă secesionistă.

Iată cinci concluzii despre aceste alegeri, trase de Politico:

1. O nouă victorie a forţelor pro-independenţă


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Drama politică din ultimele luni nu a schimbat echilibrul între cei care vor ruperea de Spania şi cei care vor unitatea.

Cele trei partide secesioniste şi-au păstrat majoritatea, având un total de 70 de mandate, cu doar două mai puţine decât în urma precedentelor alegeri din 2015, suficiente pentru a forma un guvern.

Semnificativ este că şi-au păstrat cota de circa 48% în ciuda unei prezenţe record de 82% – demontând teoria că mai mulţi alegători ar favoriza forţele unioniste.

Cheia pentru formarea cabinetului va fi CUP (Candidatura de Unitad Popular), formaţiune separatistă radicală de stânga. Aceasta a declarat în campania electorală că va participa la guvernare dacă noul cabinet se va menţine pe linia de confruntare pe care secesioniştii au urmat-o şi până acum.

Înaintea votului, premierul Rajoy a avertizat partidele pro-independenţă că alte confruntări înseamnă încălcarea constituţiei: „Ei ştiu acum ce se întâmplă dacă fac ce nu trebuie făcut”.

2. Noaptea amară a Ciudadanos

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Separatiştii catalani şi-au păstrat majoritatea absolută în parlamentul regional în alegerile de joi, care au urmat unui referendum haotic, unei declaraţii de independenţă unilaterală şi unei intervenţii a Madridului pentru a prelua controlul. Gruparea centristă şi pro-uniune Ciudadanos a obţinut o victorie cu gust amărui, care o proclamă cel mai...

Preluat de la EVZ