Scandalul este cu atât mai vizibil cu cât abia s-a încheiat perioada de doliu național în care politicienii de toate culorile păreau uniți în durere. Acum, Casa Regală află că durerea politicienilor se vindecă repede.


Joi, premierul a avut două reacții pe această temă. Prima a fost destul de virulentă, spunând că Familia Regală are unde locui și cu ce să se întrețină, părând că legea este dezaprobată în totalitate de Cabinetul pe care îl conduce. Spre seară, Tudose și-a catifelat declarațiile, susținând că e de acord ca Fundația Casa Regală să primească statutul de utilitate publică, dar singurul punct în care nu e de acord cu Dragnea și Tăriceanu e folosința Palatului Elisabeta și că, oricum, decizia va aparține Guvernului care va vota pe avizul prezentat într-un viitor apropiat.

 

Scenariul american și cel politic

 

Ca de fiecare dată când premierul, fie el Victor Ponta, Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose, se contrează cu Liviu Dragnea au apărut și scenariile. Toate pornesc, evident, de la lupta pentru putere în partid. S-a spus că Tudose vrea să pună presiune pe parlamentarii PSD pentru a nu bloca Legea Bugetului sau chiar că ar fi vorba de un ”sfat” primit de Tudose din îndepărtata Americă pentru a bloca actul normativ.

Cred mai degrabă vocile care spun că la mijloc e un joc al orgoliilor care a dus la această divergență, orgolii care sigur sunt accentuate acum când, după ce la funeraliile Majestății Sale au participat capete încoronate din întreaga lume, Casa Regală se dovedește o ”gură de oxigen” pentru politica externă. Mai ales dacă scandalurile recente ți-au pus eticheta de ”nefrecventabil”.

Poate că pentru unii Legea Casei Regale e legea Dragnea sau Tăriceanu, dar adevărul e altul și pare uitat acum. Se pare că Mihai Tudose l-a descoperit. Și că nu i-a plăcut.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Președintele ales și Regele Uns

 

Povestea acestei legi cred că începe în noiembrie 2014. Casa regală își repara atunci legătura cu un Palat ostil, Palatul Cotroceni.

Primarul Sibiului tocmai câștigase alegerile prezidențiale, după un tur al doilea furtunos împotriva lui Victor Ponta.

Klaus Iohannis mai avea de așteptat până să se instaleze la Cotroceni și lumea îl trata ca pe un outsider. Un singur personaj nu: Regele Mihai.

Surprinzător pentru diplomația Casei Regale, președintele ales este invitat la un dejun la Palatul Elisabeta, unde este primit chiar de Majestatea Sa. S-a spus atunci că prin acest gest Familia Regală ”saluta” încheierea mandatului lui Traian Băsescu, știută fiind relația cu scântei cu fostul președinte. Alții au spus că primirea la Palatul Elisabeta ar fi fost rodul unei acțiuni de lobby făcută de un consultant care l-a ajutat și pe Iohannis în campanie, dar ar fi avut un rol și în controversatul gest al lui Radu Duda din 2009, când Principele și-a anunțat candidatura la președinție. În fine, unii consideră dejunul din 2014 un gest de eleganță al Majestăților Lor față de Klaus Iohannis pe care nu îl invitaseră la dejunul festiv din acel an, ultimul la care a participat Regele. Pur și simplu organizatorii nu crezuseră că Victor Ponta va pierde alegerile din toamna lui 2014.

 

Victor Ponta, consilierul regal și Dacian Cioloș

 

Până la apariția proiectului de lege mai avem ceva cale de străbătut prin meandrele politicii. E greu de înțeles de ce proiectul nu a fost elaborat în perioada în care Victor Ponta a condus PSD și Guvernul. Poate s-au temut de opoziția lui Traian Băsescu.

Se aștepta un asemenea gest după Sărbătorile de iarnă din 2013. Atunci, premierul Ponta a fost în vizită la Palatul de la Săvârșin cu toată familia. A avut loc și un accident de comunicare, după masa de la Arad, echipa de comunicare a lui Ponta a postat o fotografie cu premierul lângă Rege, dar imaginea fusese făcută cu o lună în urmă, la un dejun oficial la București.

Se aștepta o legiferare a activității Casei Regale, pentru că Victor Ponta și Regele Mihai au avut, aproape un an, un consilier comun: Mihnea Constantinescu.

Fost purtător de cuvânt al Guvernului Petre Roman, Constantinescu este membru al Consiliului Regal din 2008, adică după ce Regele Mihai a adoptat noul Statut al Casei Regale, cel prin care a stabilit-o definitiv ca succesoare pe Alteța Sa Margareta.

În 2012, între mai și noiembrie, Mihnea Constantinescu a fost și șeful consilierilor lui Victor Ponta, la Palatul Victoria. De aici a plecat la Ministerul de Externe, el fiind ambasador cu însărcinări speciale pe probleme de energie.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/liviu-dragnea.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/liviu-dragnea-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Scandalul este cu atât mai vizibil cu cât abia s-a încheiat perioada de doliu național în care politicienii de toate culorile păreau uniți în durere. Acum, Casa Regală află că durerea politicienilor se vindecă repede. Joi, premierul a avut două reacții pe această temă. Prima a fost destul de virulentă,...

Preluat de la EVZ