”Au existat constrângeri cărora nu te puteai sustrage”, a povestit fostul fotbalist, care a fost internaţional în fosta RDG înainte de a juca pentru Germania reunificată. ”Desigur, a fost trist şi a făcut parte dintr-un sistem rău, dar nu aveam de ales”.

Sammer, care totuşi nu trebuia să-i spioneze pe compatrioţii săi, a fost înregimentat la vârsta de 19 ani, ceea ce i-a permis să-şi urmeze fără probleme cariera de sportiv de înalt nivel, într-o ţară care cerea cetăţenilor săi o fidelitate totală partidului şi sistemului politic.

Tatăl său Klaus, internaţional est-german, a fost dat afară din selecţionată la Jocurile Olimpice 1972 şi la Mondialul 1974 din Germania de Vest, deşi disputase toate meciurile din preliminarii, deoarece a refuzat să adere la SED, Partidul socialist unit, avatarul est-german al partidului comunist.

”Jucătorii echipei Dinamo Dresda erau afiliaţi unui regiment de gardă”, a adăugat Mathias Sammer (50 ani), astăzi consultant la televiziune, ceea ce le-a permis ”să scape de un serviciu militar activ” şi de a se consacra în totalitate carierei lor sportive.

”Nu am văzut niciodată o armă şi nu am participat niciodată la un exerciţiu”, afirmă fotbalistul care a purtat de 23 de ori tricoul naţionalei RDG, înainte de a deveni campion al Europei cu Germania reunificată în 1996, an în care a obţinut Balonul de Aur. În 1997, el a câştigat Liga Campionilor cu Borussia Dortmund.

Matthias Sammer a fost apoi antrenor (un titlu de campion al Germaniei în 2002 cu Borussia Dortmund), după care a deţinut funcţia de director sportiv la federaţia germană şi la Bayern Munchen (o Ligă a Campionilor în 2013)
ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017rootstireaActualitate/EsentialSport
''Au existat constrângeri cărora nu te puteai sustrage'', a povestit fostul fotbalist, care a fost internaţional în fosta RDG înainte de a juca pentru Germania reunificată. ''Desigur, a fost trist şi a făcut parte dintr-un sistem rău, dar nu aveam de ales''. Sammer, care totuşi nu trebuia să-i spioneze pe...

Preluat de la EVZ