În Clinica de Pediatrie Bega sunt spitalizați anual mai mult de 1.500 de copii cu probleme respiratorii grave. Bolile respiratorii sunt cea mai frecventă cauza de morbiditate și mortalitate la copil în patologia pediatrică, iar frecvența acutizărilor este semnificativ crescută în anotimpul rece. Evoluția patologiei respiratorii la copil este grevată de complicații ca: bronșiolite, bronșite, pneumonii, astm bronșic maladii ce necesită suport medical și terapeutic specializat. 


Odată cu înființarea Compartimentului de Pneumologie Pediatrică, cu ajutorul Fundației Bardeau, în Spitalul Clinic Județean Timișoara s-au adus tehnologii și terapii de ultima oră utile în patologia respiratorie pediatrică și să ne raliem standardelor utilizate în spitalele europene pediatrice.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

”Compartimentul de Pneumologie Pediatrică a Clinicii de Pediatrie Bega este o structură nou înființată, cu 7 paturi. Aici sunt spitalizați copii cu patologie respiratorie bronșite, bronșiolite, pneumonii, astm bronșic, exacerbările pneumopatiilor cronice ce necesită îngrijire de specialitate. Pentru diagnosticul și tratamentul adecvat sunt necesare investigații specifice, dar și monitorizare și tratament adecvat. Astfel, în cadrul compartimentului  se efectuează  ecografie pulmonară – metodă neiradiantă de detectare a pneumoniilor și pleureziilor. O altă metodă modernă de  diagnostic și monitorizare a astmului bronșic și fibrozei chistice la copilul mic este determinarea indicelui de clearance pulmonar,  unică la noi în țară, prin dotările făcute de către Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara. Tratamentul adresat copiilor cu patologie respiratorie internați în compartiment, se face conform protocoalelor terapeutice europene, succesele terapeutice fiind importante cu atât mai mult cu cât se adresează celor mai prețuiți pacienți, copiilor noștri. Cu ajutorul Asociației Bardeau, Compartimentul a fost dotat cu un apărat de oxigenoterapie neinvazivă, Optiflow, ce asigură un suport de oxigen cu flux crescut, necesar în tratamentul copiilor cu insuficiență respiratorie, tehnică recent introdusă de suport ventilator. Au fost donate pulsoximetre ce ajută la măsurarea saturației în oxigen, aparate de aerosoli și nebulizatoare pentru aerosoloterapia individuală a copiilor cu criză de astm, bronșiolite și alte boli respiratorii.   Aparatura donată va ajuta la diagnosticul precoce al complicațiilor pulmonare, pentru monitorizarea insuficientei respiratorii, diagnosticul astmului bronșic la copiii mici, precum și asigurarea infrastucturii necesare pentru tratamentul corect al bolilor pulmonare, conform standardelor internaționale de specialitate. De asemenea injectomatele și perfuzoarele donate ajută la administrarea tratamentului injectabil în condiții optime pentru  micii  noștri  pacienți”, a explicat pentru EVZ dr. Ioana Ciucă.


rootstireaActualitate/EsentialSanatate
În Clinica de Pediatrie Bega sunt spitalizați anual mai mult de 1.500 de copii cu probleme respiratorii grave. Bolile respiratorii sunt cea mai frecventă cauza de morbiditate și mortalitate la copil în patologia pediatrică, iar frecvența acutizărilor este semnificativ crescută în anotimpul rece. Evoluția patologiei respiratorii la copil este...

Preluat de la EVZ