Un preot din Arhiepiscopia Tomisului ce fusese caterisit pentru că dăduse dovadă de neascultare a fost iertat de Sinodul BOR, a anunțat, miercuri, ÎPS Teodosie. Alt preot, care a divorțat de două ori, mai așteaptă pentru a se putea întoarce la slujbă.

„Părintele Ciprian Guriță nu a avut alte impedimente morale, ori canonice. (…) A contat pentru că și-a arătat căința în smerenie, s-a dus să cânte, să facă curățenie la biserică. A arătat și prin fapte această căință, părere de rău la care a fost atras și de tatăl său, care a rămas, iată, schismatic, dar fiul s-a desprins pentru că l-a mustrat conștiința. A văzut că nu se poate regăsi într-o așa zisă biserică paralelă. Și Sfântul Sinod, ținând cont de această realitate obiectivă și subiectivă pentru că s-a căit și și-a arătat roadele căinței, a ridicat caterisirea și acum este din nou preot și poate să slujească. Sigur, vom chibzui unde va sluji, dar iată poate să slujească”, a declarat IPS Teodosie, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Ciprian Nicu Guriță a fost preot la Parohia Eforie Nord II. El a fost judecat în 29 iulie 2011 pentru neascultarea și nesupunerea față de organele bisericești superioare. Acesta a refuzat să accepte pedeapsa Consistoriului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, respectiv transferul disciplinar la parohia Țibrinu, pe care Arhiepiscopia Tomisului nu a putut astfel să o pună în aplicare.

ÎPS Teodosie a vorbit, miercuri, și despre cel de-al doilea preot caterisit din cadrul Arhiepiscopiei, Costică Antohie, a cărui situația nu a fost încă lămurită. Acesta a trebuit să răspundă mai multor acuzații, cea mai importantă fiind că a divorțat și s-a recăsătorit.

„Trebuie să mai aștepte, pentru că recăsătorirea a fost un impediment și să vedem ce va face mai departe. El nu mai este recăsătorit și este acum într-o stare care trebuie clarificată. Eu nădăjduiesc ca prin o clarificare mai intensă, mai evidentă să poată și dânsul – arătând că este cu adevărat despărțit de aceste păcate și nu persistă, la o nouă ședință a Sfântului Sinod, să vedem cum se va chibzui. Eu nu pot decât să ascult de Sfântul Sinod, este forul decizional”, a mai declarat Arhiepiscopul Tomisului.

El a precizat totuși că, deocamdată, situația fostului preot nu este clarificată și totul depinde de acesta, mai ales că este divorțat și de a doua soție.

„A arătat că nu se cuvine să fie repus, întrucât are niște impedimente canonice morale, referitor la recăsătorie. Toți preoți recăsătoriți nu mai sunt preoți. El este divorțat și de a doua soție și atunci să vedem ce cale va lua. Depinde foarte mult de el. (…) Este un om bine pregătit, să vedem cum va chibzui, îl voi povățui”, a mai spus IPS Teodosie.

În cadrul unui eveniment unic pentru Biserica Ortodoxă Română, la sfârșitul lunii iunie, cei doi preoți din Arhiepiscopia Tomisului, care au fost caterisiți pentru că au căzut în păcatul desfrâului, divorțând, ori au dat dovadă de neascultare, și-au cerut iertare public, în cadrul unei conferințe de presă, pentru faptele care au dus la caterisirea lor. Acest demers a făcut parte dintr-o procedură mai amplă, cea de a obține iertare de sancțiunea caterisirii din partea Sfântului Sinod al BOR.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/preot-din-arhiepiscopia-tomisului-caterisit-din-cauza-neascultarii-a-fost-iertat-de-sinodul-bor-45316.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/preot-din-arhiepiscopia-tomisului-caterisit-din-cauza-neascultarii-a-fost-iertat-de-sinodul-bor-45316-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv