O echipă a Agenției Anti-Drog (Drug Enforcement Administration – DEA) lucra de aproape zece ani pentru a distruge traficul de droguri al organizației teroriste libaneze Hezbollah, care îi aduce câștiguri de un miliard de dolari anual, se arată într-un amplu documentar realizat de publicația americană Politico, care a discutat cu zeci de persoane la curent cu acest uriaș scandal.


Trafic de cocaină

DEA a descoperit că Hezbollah își construise pe teritoriul Statelor Unite o rețea complexă de trafic cu cocaină, dar și trafic de arme, carne vie etc., ale cărui profituri erau „spălate” prin achiziționarea de mașini de ocazie americane și expedierea lor în Africa, unde erau revândute. Însă Departamentele Justiției și Trezoreriei au întârziat sau respins sistematic cererile de urmărire și alte măsuri solicitate de echipa care descoperise rețeaua mafiotă susținută de Iran, deoarece Barack Obama și administrația sa se temeau să nu compromită negocierile cu Teheranul.

Acordul nuclear


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Tratatul nuclear cu Iranul a fost, în repetate rânduri, caracterizat de Barack Obama drept realizarea sa cea mai importantă în planul politicii externe, iar Iranul este sponsorul și „stăpânul” politic și militar al Hezbollah. În cadrul unei audieri în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, Katherine Bauer, fost oficial în cadrul Departamentului Trezoreriei, declara că „sub administrația Obama, investigația (rețelei Hezbollah – n.r.) a fost obstrucționată de teama de a nu ‘scufunda’ barca (negocierilor cu) Iranul și a nu periclita acordul nuclear”.

Obstrucționarea anchetei DEA „a fost o decizie politică aplicată sistematic”, a declarat, pentru Politico, David Asher, care a participat la crearea programului anti-Hezbollah pentru Departamentul Apărării. „Au distrus cu bună știință toate eforturile noastre, care erau bine susținute și finanțate, iar ordinele veneau de la cel mai înalt nivel.” Grupul de lucru și-a desfășurat investigația – numită Proiectul Cassandra – timp de opt ani într-un sediu top secret din Virginia, cu ajutorul a 30 de agenți de securitate americani și străini, scoțând la lumină sindicatul crimei care finanța operațiunile jihadiste ale Hezbollah.

Echipa de anchetă a încercat mai ales să-l aducă în fața justiției pe Abdallah Safieddin, omul de legătură al Hezbollahului cu Teheranul, ca și pe un agent, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, poreclit „Ghost” (Fantoma) și considerat a fi unul dintre cei mai mari traficanți de cocaină din lume. „Hezbollah funcționează ca familia mafiotă Gambino pe steroizi, iar Safieddin este John Gotti al ei”, a declarat pentru Politico fostul agent Anti-Drog Jack Kelly, omul care a creat echipa de anchetă. „Safieddin este însărcinat să obțină tot ceea ce Iranul are nevoie.”

 Proiectul Cassandra

 Însă administrația Obama a obstrucționat în mai multe rânduri eforturile de a-l aduce în justiție pe Safieddin – chiar dacă investigatorii aveau martori oculari dispuși să depună mărturie că acesta supervizase importante tranzacții de droguri și arme – pentru ca în cele din urmă a închis Proiectul Cassandra, odată încheiat acordul nuclear cu Iranul, în ianuarie 2016.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
O echipă a Agenției Anti-Drog (Drug Enforcement Administration - DEA) lucra de aproape zece ani pentru a distruge traficul de droguri al organizației teroriste libaneze Hezbollah, care îi aduce câștiguri de un miliard de dolari anual, se arată într-un amplu documentar realizat de publicația americană Politico, care a discutat...

Preluat de la EVZ