La Bruxelles, Articolului 7 este comparat cu „Butonul nuclear”, care ar trebui să existe doar pentru descurajare, fără a fi folosit niciodată. Însă astăzi Comisia se pregătește să îl activeze din cauza reformelor din Justiție, despre care susține că pun în pericol echilibrul puterilor în stat.


Executivul european a amenințat de nenumărate ori în ultimul an Polonia cu Articolul 7. Acesta nu a mai fost niciodată folosit până acum astfel că activarea lui  – care poate duce la suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE – ar reprezenta o premieră absolută.

Schimbarea premierului la Varșovia nu a adus nici o schimbare. Noul șef al guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, declara cu ocazia participării la primul său summit european (14 – 15 decembrie) despre activarea Articolului 7: „Evident, este de competența lor (…) Dar între începutul unei asemenea proceduri nedrepte față de noi și încheierea sa, vom vorbi cu siguranță, în mai multe rânduri, cu partenerii noștri.”


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Morawiecki are toate motivele să fie optimist, comentează La Croix, deoarece această procedură de sancționare are puține șanse să fie dusă până la capăt. Admițând că Articolul 7 va fi declanșat, prima etapă va consta în „constatarea existenței unui risc clar” la adresa statului de drept, cu acordul a 22 de state membre.

Parlamentul European și-a propus să participe la această demonstrație, comandând un raport detaliat. Pentru a se ajunge până la sancțiuni, procedura cere un vot în unanimitate, adică acordul celorlalte 27 de țări membre. Or, nu există nici o șansă ca acest lucru să se întâmple: Ungaria, de exemplu, a și anunțat că se va opune. O poziție care aproape sigur va fi adoptată și de ceilalți doi parteneri din Grupul de la Vișegrad – Cehia și Slovacia.

În acest timp, PiS, partidul de guvernământ din Polonia își urmărește în continuare obiectivele interne. Ultima dintre măsuri a fost modificarea regulilor de funcționare a Comisiei electorale naționale, organul independent suprem însărcinat cu suprevegherea alegerilor naționale și locale.

Parlamentul polonez a redus puterile acestei comisii în acordând în schimb mai multe atribuții Ministerului de Interne.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
La Bruxelles, Articolului 7 este comparat cu „Butonul nuclear”, care ar trebui să existe doar pentru descurajare, fără a fi folosit niciodată. Însă astăzi Comisia se pregătește să îl activeze din cauza reformelor din Justiție, despre care susține că pun în pericol echilibrul puterilor în stat. Executivul european a amenințat...

Preluat de la EVZ