Elena Udrea a fost trimisă în judecată pentru trafic de influență și spălarea banilor, după ce a primit 3,8 milioane de dolari de la un om de afaceri, în același dosar urmând să fie judecat și jurnalistul Dan Andronic, care a făcut mai multe declarații mincinoase, în fața procurorilor, conform DNA.

Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, prin intermediari, de a primi suma de cinci milioane de dolari. În schimbul banilor, ea a promis că își va exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, pentru a menține, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA.

Din suma promisă, Udrea ar fi primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3,8 milioanede dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro, conform procurorilor anticorupție.

Potrivit sursei citate, creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații.

„Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe”, anunță DNA.

În acest dosar, jurnalistul Dan Cătălin Andronic a fost audiat, inițial, ca martor. El a făcut, însă, mai multe afirmații false, în fața anchetatorilor, motiv pentru care s-a dispus trimiterea sa în judecată pentru mărturie mincinoasă.

„Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos: că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine”; că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute”, precizează DNA.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel București.

Într-un dosar distinct, fondatorul Cancan, Radu Budeanu, este cercetat pentru trafic de influență și spălare de bani, fiind acuzat că ar fi intermediat mita de cinci milioane de dolari presupus a fi primită de fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/sx-45320.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/sx-45320-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv