În decembrie 1992, Procuratura Militară, condusă de generalul Mugurel Florescu, a produs prima „Sinteză a principalelor constatări efectuate din analiza actelor și lucrărilor de urmărire penală, astfel cum au rezultat din dosarele Revoluției”. Am reușit să obțin o copie a acestei sinteze, discutate pe larg apoi într-o conferință de presă, organizată de procurorul general al României, Mihai Ulpiu Popa Cherecheanu. Documentul, care cred că mai există în arhivele Parchetului de astăzi, consider că are valoarea lui istorică. O primă parte o voi prezenta în acest număr al Evenimentului zilei, împreună cu un alt document care relevă cum au acționat angajații de la IAR Brașov, prin ridicarea unor avioane și elicoptere pentru contracararea unor atacuri considerate teroriste de șefi ai armatei.


La televizor se perindau fel de fel de personaje și se vehiculau informații despre atacuri aeriene, despre otrăvirea apei din baraj, despre teroriști care deschideau focul asupra militarilor sau asupra populației civile, despre faptul că în Spitalul de Urgență Floreasca au fost aduși teroriști răniți și drogați, că securiștii-teroriști continuă măcelul în diverse puncte ale țării. Ulterior, rând pe rând, toate acestea aveau să fie demontate și de presă, dar și de procurori.

CINEVA sconta pe o reacție din partea unor forțe care l-ar fi vrut pe Ceaușescu reinstalat la putere

„O înfățișare completă, multilaterală și obiectivă a tuturor evenimentelor care s-au consumat în timpul Revoluției din decembrie 1989 cunoaște un grad de complexitate deosebită. Urmărirea penală, efectuată într- o multitudine de dosare, este o parte dintr- un întreg, iar reconstituirea întregului mozaic va permite conturarea unei imagini cât mai apropiate de adevăr asupra Revoluției din decembrie 1989”, își începeau procurorii militari expunerea în documentul de sinteză din 1992.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Pe parcursul anchetei au fost consultați și câțiva psihologi. Opiniile acestora i-au făcut pe procurori să ajungă la concluzia că „în psihicul fiecăruia dintre indivizii care au tras a existat o anumită reprezentare, fie ea denaturată sau nu, prin intermediul formidabilei presiuni psihologice, pe alocuri dirijate, iar pe alocuri ca o reacție firească a unor întâmplări receptate personal”. Războiul psihologic care s-a dus este considerat de procurorii care au lucrat în dosare în primii ani 90 ca fiind tot o diversiune care a avut la bază acțiuni de dezinformare. CINEVA sconta pe o reacție din partea unor forțe care l-ar fi vrut pe Nicolae Ceaușescu reinstalat la putere.

„Marea majoritate a conflictelor care s-au creat, ca și a confuziilor pricinuite, au pornit de la o anumită stare de spirit. Această stare de spirit are mai multe explicații: ea constituie în primul rând expresia unor manifestări reacționale, prilejuite de evenimentele care s-au soldat cu fuga lui Ceaușescu și căderea regimului acestuia. Se sconta, așadar, pe o reacție din partea acestuia, presupunându- se că are în rezervă anumite forțe, mai mult sau mai puțin oculte, care vor reacționa în sensul readucerii acestuia la putere. Acest proces anticipativ, firesc de altfel, justifică modul în care s-a ajuns la prefigurarea imaginii unui adversar potențial”, au comunicat procurorii militari.

Sunt consemnate în Sinteză și informațiile false care au indus panică și au făcut unele forțe ale statului să acționeze haotic;

● Informații despre existența și folosirea unor trupe de desant care ar fi decolat cu aeronave străine de pe aerodromuri din Orientul Apropiat și din Nordul Africii;

● Existența unor teroriști de origine străină, care se antrenează în regiunea Brașov;

● Încercarea de a infecta apa în diferite cartiere ale Capitalei;

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
În decembrie 1992, Procuratura Militară, condusă de generalul Mugurel Florescu, a produs prima „Sinteză a principalelor constatări efectuate din analiza actelor și lucrărilor de urmărire penală, astfel cum au rezultat din dosarele Revoluției”. Am reușit să obțin o copie a acestei sinteze, discutate pe larg apoi într-o conferință de...

Preluat de la EVZ