Această execuţie vine la numai 5 zile după ce conducătorul guvernului de la Phenian şi-ar fi executat ,,al doilea om în stat”, scrie Daily Mail.


Funcţionarul important al cărui nume nu este cunoscut deocamdată şi-ar fi asumat responsabilitatea pentru întârzierile în testarea unor rachete nucleare. Obstacolele ar fi fost cauzate de exploatarea minieră prelungită din zonă şi de prăbuşirea unui tunel care a omorât 200 de muncitori, arată publicaţia japoneză Asahi Shimbum.

În urmă cu 5 zile au apărut speculaţii cu privire la un asasinat ordonat de Kim Jong-un. Dictatorul a vizitat Muntele Paetku, semn că urma să execute un funcţionar important, conform Daily Mail . Publicaţia avansase ideea că generalul Hwang Pyong-so fusese dat afară din Partidul Muncitoresc. Sfârşitul carierei politice a generalului, împreună cu faptul că nu mai fusese văzut din octombrie, i-a făcut pe mulţi să creadă că a fost asasinat.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Muntele Paetku a devenit un loc încărcat de o simbolistică aparte pentru nord-coreeni. Istoria rescrisă a ţării pretinde că acesta ar fi locul ,,sacru” de naştere al lui Kim Ir-sen, primul dictator al statului. Kim Jong-un a vizitat muntele după testul nuclear din septembrie 2016, dar şi de fiecare dată când a ordonat asasinarea unui funcţionar important. Aşa s-a întâmplat în noiembrie 2013 înainte să îşi execute propriul unchi, pe Jang Song-thaek. La fel, dictatorul a vizitat locul sacru în aprilie 2015, înainte de asasinarea lui Hyong Yong-chol, un fost şef al Apărării.

Un raport de anul trecut al Institutului Naţional pentru Securitate Naţională din Coreea de Sud afirmă că dictatorul nord-coreean ar fi executat 340 de persoane într-o perioadă de 5 ani. Aproape jumătate dintre aceştia se presupune că ar fi fost înalţi funcţionari sau apropiaţi de-ai acestuia, dovedind o poftă pentru vărsarea de sânge mai mare chiar decât a tatălui său, Kim Jong-il. 

Între timp, Coreea de Nord nu pare să fie descurajată de niciun fel de întârziere şi continuă testarea armelor nucleare.

Luna trecută, oficialii de la Seul avertizau că testările continue comandate de Kim Jong-un vor distruge zona respectivă, existând riscul unor scurgeri radioactive. Datele Coreei de Sud arată că activitatea seismică din zonă a crescut.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Această execuţie vine la numai 5 zile după ce conducătorul guvernului de la Phenian şi-ar fi executat ,,al doilea om în stat', scrie Daily Mail. Funcţionarul important al cărui nume nu este cunoscut deocamdată şi-ar fi asumat responsabilitatea pentru întârzierile în testarea unor rachete nucleare. Obstacolele ar fi fost cauzate de...

Preluat de la EVZ