Adrian Năstase a comentat protestele continue din ultimele luni și a spus că “este o încercare de decredibilizare a parlamentarismului pentru a se crea o formulă de anarhie”. El spune că “ceea ce se întâmplă acum se leagă și de felul în care Iohannis își pregătește un al doilea mandat”. El l-a criticat foarte dur pe actualul președinte: “Iohannis nu e mediator cu presa, ci cu puterile statului. Trebuia să îi invite la Cotroceni pe oamenii ăștia care se ocupă cu schimbările legilor. Relația președintelui este cu premierul, nu cu miniștrii individual. Transmiteți-i pe surse președintelui care au fost modificările operate în sistemul juridic în Polonia și care sunt cele din România. Este deplasat să faci comparație între cele două. Faptul că se duc de la noi tot felul de procurori ceașiști să vorbească România de rău în Occident asta este altă discuție”, a comentat fostul premier, făcând aluzie la faptul că președintele a spus la o întâlnire informală pe care a avut-o cu presa că riscăm să avem soarta Poloniei din cauza modificărilor din legile justiției și că Tudorel Toader îl evită.


Propune trecerea la republică prezidențială

El este de părere că România nu mai poate funcționa în actuala forma de guvernământ, cu o republică semiprezindețială. “Funcționarea branșei executive a statului a ajuns într-un punct în care lucrurile nu mai pot evolua. Este foarte clar că acest executiv bicefal, Președinte-Guvern, nu mai are cum să funcționeze. Eu aș propune o formulă de republică prezindențială după modelul aliaților noștri americani. Avem din 2005 republica procurorilor și este evident că nu funcționează, așa că eu cred că trebuie lansată această dezbatere a formei de guvernământ”, a spus Adrian Năstase.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

PSD a comunicat prost pe tema modificărilor din Justiție

Adrian Năstase a vorbit și despre modificările din Justiție, spunând că ele sunt provocate de abuzurile procurorilor din ultimii ani. Deși este de părere că modificările sunt benefice, fostul premier a criticat Guvernul și PSD pentru atitudinea din ultima perioadă: “PSD a greșit ca procedură la legile justiției. Nu este foarte clar dacă Guvernul susține aceste modificări sau nu. Ministrul Justiției a dat niște modificări pe sub ușă la Parlament și a dispărut. Guvernul trebuie să aibă o politică pe justiției și să își asume modificările, așa cum au făcut Traian Băsescu și Monica Macovei în 2005. Nu este posibil ca Guvernul să lase neexeplicate niște aspecte. Opinia publică nu știe esența acestor modificări și nimeni nu explică. Opinia publică a cerut legea răspunderii magistraților, dar în momentul în care s-a adoptat lumea protestează pentru nimeni nu le-a explicat ce se schimbă. Am cerut PSD-ului înainte de alegeri să aducă în Parlament oameni cu un statut profesional impecabil, dar nu au ținut cont de sfaturile mele. Era nevoie de mult mai multe persoane care să fie comunicatori pe aceste teme. Modificările votate până acum sunt foarte bune care oricum vor fi drenate de Curtea Constituțională care le va analiza”.

Parlamentul face legile, nu magistrații


rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Adrian Năstase a comentat protestele continue din ultimele luni și a spus că “este o încercare de decredibilizare a parlamentarismului pentru a se crea o formulă de anarhie”. El spune că “ceea ce se întâmplă acum se leagă și de felul în care Iohannis își pregătește un al doilea...

Preluat de la EVZ