Fostul șef al Direcției Politici Industriale din Ministerul Economiei și fost secretar de stat, Răsvan Toader, a fost trimis în judecată de DNA pentru că, în schimbul eliberării unui aviz, ar fi primit 48 de metri cubi de beton de la omul de afaceri Stelian Tulcan prin intermediul Argentinei Postolache. Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Toader la o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru luare de mită, iar pe intermediară la 3 ani pentru complicitate. Omul de afaceri a primit un an şi jumătate pentru dare de mită, dar fiind eliberat condiţionat după o condamnare de patru ani pentru o faptă mai veche, va executa în final cinci ani şi jumătate.


La ultimul termen de judecată, care a avut loc în data de 13 noiembrie, avocaţii au solicitat achitarea celor trei arătând că fapta nu este prevăzută de legea penală. Apărarea a recunoscut livrarea cantităţii de beton, dar susţine că nu a fost vorba despre o faptă penală, ci despre o tranzacţie comercială.      


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

În ultimul cuvânt, fostul director a spus: „De doi ani de zile trăiesc o dramă din cauza interpretării greşite date de procuror”. Anterior, Răsvan Toader a dat o scurtă declaraţie de inculpat în faţa completului de apel, arătând că nu a existat nicio înţelegere infracţională între el şi ceilalţi doi inculpaţi. „În acea perioadă în care se reţine că au fost comise infracţiunile eu nu lucram la Ministrul Economiei, fiind detaşat la altă instituţie, unde aveam alte atribuţii. Am revenit la minister pe 12 mai. Nici nu avea rost să primesc mită, întrucât hârtia care se consideră a fi un aviz nu a fost şi nu este un aviz. În data de 6 iunie chiar am plătit toate facturile pe care le-am primit. De asemenea vreau să punctez că cei 48 de metri cubi de beton au fost livraţi de domnul Tulcan pentru că el voia să preia lucrarea, să o efectueze el. Susţin cu tărie că sunt nevinovat şi vreau să se facă dreptate în acest caz. Răspund la orice întrebare”, a declarat Toader în faţa Curţii, dar nici avocaţii, nici procurorul de şedinţă n-au avut întrebări pentru el.

Omul de afaceri Stelian Tulcan a declarat cu lacrimi în ochi şi cu emoţie în glas că este nevinovat: „Nu am vorbit cu această femeie decât despre nişte fonduri europene. Au fost peste 500 de zile de control la mine la firme, toate au fost închise. Nu mai pot! Nu am făcut aceste fapte”. La rândul ei, Argentina Postolache a declarat: „Niciodată nu m-am gândit că voi ajunge la închisoare dând un număr de telefon cuiva care avea nevoie de beton”.

Potrivit rechizitoriului, în perioada decembrie 2011 – mai 2012 Gabriel Răsvan Toader, prin intermediul Argentinei Carla Postolache, ar fi pretins achitarea de către Stelian Tulcan a contravalorii unei cantităţi de 48 de metri cubi de beton, în valoare totală de 14.461,36 de lei. Cantitatea de 48 de metri cubi de beton ar fi fost utilizată de către Toader la construirea unui imobil, în zona localităţii Ghiroda, judeţul Timiş.


rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Fostul șef al Direcției Politici Industriale din Ministerul Economiei și fost secretar de stat, Răsvan Toader, a fost trimis în judecată de DNA pentru că, în schimbul eliberării unui aviz, ar fi primit 48 de metri cubi de beton de la omul de afaceri Stelian Tulcan prin intermediul Argentinei...

Preluat de la EVZ