„Mare parte dintre textele care reprezintă amendamentele sunt de natură să amputeze părţi mari din urmărirea penală, din păcate. Noi trebuie să fim conştienţi că infracţionalitatea a evoluat, că suntem astăzi supuşi unor pericole din perspectiva infracţionalităţii transfrontaliere. (…) Din perspectivă tehnică, suntem aici doar întrebaţi. Dacă ne întrebaţi, vă vom putea explica faptul că o mare parte din amendamente ar îngreuna urmărirea penală”, a declarat Horodniceanu.


În același context, procurorul șef al DIICOT atrage atenția că propunerile de modificare a Codurilor Penale în sensul introducerii în legislația penală a prevederilor unei directive europene care întărește prezumția de nevinovăție și adreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale nu trebuie să intre în vigoare.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

„Sincer, cred că aceste amendamente nu pot intra în vigoare, pentru că, fără cea mai mare parte a probatoriilor, asistarea inculpatului de pildă la ascultarea unei părţi vătămate minore cred că va avea o influenţă foarte gravă asupra dezvoltării acesteia, cred că urmărirea penală nu este numai amputată, este foarte greu de dus la îndeplinire. Trebuie să ne facem profesia, trebuie să avem instrumentele pentru a ne duce la îndeplinire îndatorirea noastră legală şi constituţională. În acest moment, tot ce se întâmplă în alte ţări este ca mijloacele de probă să se rafineze, modul în care ancheta penală se efectuează faţă de noile tendinţe de săvârşire de infracţiuni care sunt din ce în ce mai rafinate trebuie să se rafineze”, a apreciat Horodniceanu.

În încheiere, întrebat de jurnaliști în privinţa deciziei de modificare a legii organizării judiciare în sensul înfiinţării secţiei speciale de investigare a procurorilor, Horodniceanu a replicat: „Propunerea DIICOT a fost ca în condiţiile în care se doreşte schimbarea de competenţă, să fie dată în sarcină sau să rămână acolo unde este astăzi. Un singur cuvânt trebuie spun în ceea ce privește înființarea unei secții. Este o chestiune de discriminare. Nu poţi înfiinţa o secţie sau un serviciu pentru o singură categorie profesională, ar trebui să înfiinţăm pentru toate categoriile”.


rootstireaActualitate/EsentialPolitica
„Mare parte dintre textele care reprezintă amendamentele sunt de natură să amputeze părţi mari din urmărirea penală, din păcate. Noi trebuie să fim conştienţi că infracţionalitatea a evoluat, că suntem astăzi supuşi unor pericole din perspectiva infracţionalităţii transfrontaliere. (...) Din perspectivă tehnică, suntem aici doar întrebaţi. Dacă ne întrebaţi,...

Preluat de la EVZ