Cancelarul german Angela Merkel a declarat, azi, că atacul terorist din 2016 de la târgul de Crăciun din Berlin, în urma căruia 12 persoane au fost ucise și alte 70 au fost rănite, a scos în evidență “slăbiciunile statului nostru” în sprijinirea victimelor terorismului, relatează agenția DPA.

“Astăzi este o zi de doliu, dar este, de asemenea, o zi pentru hotărârea de a face mai bine lucrurile care nu au funcționat (în trecut)”, a spus Merkel, după ce a participat la slujba comemorativă de la Biserica Memorială Kaiser Wilhelm.

Guvernul german a fost ținta unor critici din partea familiilor victimelor și a supraviețuitorilor atacului terorist, cu privire la gestionarea situației de către autorități.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat că sprijinul acordat victimelor a venit cu întârziere și a fost insuficient.

“Mulți dintre cei rămași în urma victimelor și cei răniți … s-au simțit abandonați de stat după atac. Când violența a început să se strecoare în viața noastră de zi cu zi, răspunsul țării părea mai puțin încrezător și ciudat de rece și detașat”, a spus Steinmeier.

Ministrul german de Justiție, Heiko Maas, a recunoscut că guvernul nu a fost bine pregătit pentru a preveni și gestiona un atac terorist.

“Putem doar să ne cerem scuze față de rudele victimelor și față de cei care au supraviețuit”, a spus Maas.

Mai multe evenimente comemorative au avut loc marți în piața Breitscheidplatz din centrul Berlinului, unde a avut loc atacul terorist de anul trecut. Luni, Angela Merkel s-a întâlnit cu familiile victimelor atacului.

Guvernul german a decis să majoreze cuantumul plăților compensatorii acordate familiilor victimelor și supraviețuitorilor atacului din 2016, după plângerile potrivit cărora suma de 10.000 de euro este insuficientă.

12 persoane au fost ucise și alte cel puțin 70 au fost rănite în urma atacului din 19 decembrie 2016, revendicat de către Stat Islamic. Tunisianul Anis Amri a intrat cu un camion în mulțimea aflată la târgul de Crăciun din Berlin. Amri a reușit să fugă, ulterior fiind împușcat mortal de către polițiștii din nordul Italiei.

Târgurile de Crăciun au fost deschise la începutul lunii decembrie în Germania, fiind fortificate cu bariere din beton, iar personalul de securitate a fost sporit, pe fondul alertei teroriste. Germania are aproximativ 2.600 de astfel de târguri cu produse de sărbători.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/merkel-sustine-ca-au-existat-slabiciuni-in-gestionarea-atacului-de-la-targul-de-craciun-din-berlin-45280.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/merkel-sustine-ca-au-existat-slabiciuni-in-gestionarea-atacului-de-la-targul-de-craciun-din-berlin-45280-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv