Cristina Sofronie, corespondentul EVZ din Canada, relatează un caz istoric pentru România.  “Profesorul Vania Atudorei a devenit primul canadian de origine română care a fost decorat cu Medalia de argint pentru benevolat a Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Canadei.


Programată iniţial pentru luna octombrie, ceremonia de decernare a acestei decoraţii a fost amânată din cauza calendarului încărcat al edililor din perioada premergătoare alegerilor municipale. Însă după instalarea în funcţii a noilor aleşi de la Primăria oraşului Laval, din zona Marelui Montreal, procesul a fost reluat şi acum câteva zile a avut loc ceremonia înmânării acestei medalii, semnarea în Cartea de Aur a oraşului Laval şi acordarea insignei de Aur a Lavalului, eveniment la care au participat primarul acestui oraş, Laval, Marc Demers, precum şi viceprimarul David de Cotis.

Profesorul Vania Atudorei este specialist în domeniul microbiologiei şi cadru didactic la un colegiu din Montreal, iar de circa 26 de ani de cînd a ajuns în Canada are şi o prodigioasă munca de benevolat.

În context trebuie precizat că prof. Vania Atudorei este colaborator al publicaţiei ZigZag Român-Canadian, editată la Montreal, unde semnează interviuri inedite realizate în timp cu diverse personalitaţi româneşti – şi nu numai – din diverse domenii, de la artistice la ştiinţifice.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Abnegaţia sa nu a trecut neremarcată şi, iată, acum este primul canadian de origine româna care primeşte această apreciată medalie a Reginei Elisabeta a II. Dar nu este prima dată cînd prof. Vania Atudorei este decorat:

• 2011 – Diploma de Onoare din partea colegilor săi de la Asociaţia de Pedagogie Colegială din Canada franceză.

• 2012 – Medalia Jubileului de Diamant al Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Canadei.

• 2014 – prin Decret aprobat şi semnat de premierul Franţei, i s-a înmânat titlul de Cavaler al Ordinului “Palmes Academiques”.

Medalia de argint a Suveranei este o distincţie oficială onorifică a Canadei, prin care se recunosc realizările excepţionale benevole, precum şi devotamentul cetăţenilor canadieni care, cu generozitate, îşi pun la dispoziţia societăţii talentul şi competenţele profesionale.

Creată în anul 2016, această distincţie a înlocuit Premiul Guvernatorului General al Canadei, iar medalia este însoţită de o insignă ce poate fi purtată zilnic, de o scrisoare oficială şi de o diplomă.

Medalia are un diametru de 36 de mm şi are pe avers portretul M.S. Regina Elisabeta a II-a, iar pe revers sunt înfăţişate două inimi înlănţuite, care simbolizează compasiunea şi generozitatea, iar razele ce le înconjoară reprezintă timpul acordat semenilor. Panglica medaliei are la mijloc culorile vice-regale albastru şi auriu, fundalul roşu este culoarea regală, iar cele cinci benzi aurii evocă degetele mâinii“, precizează corespondetul EVZ. 

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Cristina Sofronie, corespondentul EVZ din Canada, relatează un caz istoric pentru România.  'Profesorul Vania Atudorei a devenit primul canadian de origine română care a fost decorat cu Medalia de argint pentru benevolat a Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Canadei. Programată iniţial pentru luna octombrie, ceremonia de decernare a...

Preluat de la EVZ