„Timp de 20 de ani, în calitate de cetățean, a organizat turneul de tenis pe terenurile respective prin contract de comodat. Adică nu i s-a cerut chirie și nu am simțit că are probleme legate de statutul proprietății respective. Dar orice cetățean are dreptul să meargă în instanță”, a afirmat Dan Suciu, pentru EVZ.


El a adăugat că le dă dreptate sportivilor care cer ca întreaga baza sportivă să devină funcțională, lucru pe care BNR a încercat să-l facă posibil prin discuții pornite cu Guvernul încă din 2014.    

„Sportivii spunea că dorința lor este ca arenele să poată fi folosită cât mai curând și să nu trebuiască să se antreneze în afara țării. Cu asta suntem și noi absolut de acord. Și de aceea am și inițiat discuții. Noi discutăm cu Guvernul din 2014 ca să facem transferul acesta, dar n-am găsit formula legală, pentru că așa trebuie făcut, prin proiect de lege și nu prin hotărâre de guvern, având în vedere statutul nostru. BNR a investit cel puțin 6, 7 milioane lei de-a lungul timpului pentru menținerea terenurilor de tenis funcționale, unele care sunt și acum funcționale. În 2007, n-am mai putut investi însă și în structura de rezistență a arenei centrale și, în consecință ea nu mai are avize de funcționare, nu mai e funcțională. După intrarea în UE, nu am mai avut dreptul să investim în alte obiective decât cele legate de activitatea noastră”, a explicat purtătorul de cuvânt al BNR.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Pe 14 decembrie o inițiativă legislativă a fost depusă la Senat de către senatorii PSD, Ștefan Oprea, Gheorghe Marin și Șerban Nicolae care prevede cedarea de către BNR a terenurile şi construcţiile aferente arenelor sportive din Cotroceni în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului. Banca Națională va primi la schimb alte o serie de imobile, prin compensaţie valorică. 

Întrebat de EVZ de ce nu a existat un demers al parlamentarilor cu privire la acest subiect, Dan Suciu a răspuns: „Vă spun sincer că n-au știut și nici nu s-a interesat nimeni prea serios. Noi am prezentat-o guvernelor Ponta, Cioloș și Tudose. Tot timpul au fost alte priorități. Victor Ponta la sfârșit a făcut. Începusem demersurile cu el și l-au și schimbat. Iar în perioada premierului Tudose văd că acum e subiectul și au pornit pe linia asta (un proiect de lege în Parlament – n.r.). Era clar că noi nu mai putem investi. Ultimul turneu mare s-a jucat în 2015 pe arenă. De atunci nu mai poți, pentru că au intervenit măsurile acestea mai drastice de la ISU. În schimb, pe terenurile mici de tenis s-a jucat și anul acesta turneul de fete. Au făcut o tribună improvizată și s-a jucat turneul.”

Ion Țiriac, Ilie Năstase, Simona Halep și Federația Română de Tenis au depus luni o acțiune în instanţă, la Tribunalul Bucureşti, prin care au solicitat: constatarea de către instanţă a faptului că dreptul de proprietate asupra Arenelor BNR, denumite şi „Parcul cu Platani”, aparţine statului român şi nu Băncii Naţionale a României; constatarea nulităţii protocolului BNR – MTS din 1991 şi obligarea BNR la plata unor daune morale în cuantum de 2 milioane de euro cauzate de Banca Naţională prin scoaterea şi blocarea reintroducerii Arenelor în circuitul naţional sportiv.


rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
„Timp de 20 de ani, în calitate de cetățean, a organizat turneul de tenis pe terenurile respective prin contract de comodat. Adică nu i s-a cerut chirie și nu am simțit că are probleme legate de statutul proprietății respective. Dar orice cetățean are dreptul să meargă în instanță”, a...

Preluat de la EVZ