Până acum locuitorii nu arată decât o indiferență posomorâtă. Cu toate că în mulțimea care privea la Americani trecând prin orașe erau și mulți soldați reîntorși de la frontul german, n’au avut loc nici o întâmplare dușmănoasă afară de mici manifestații din partea copiilor. Acestea consistă în mare parte din strâmbături la soldații Americani. Numai într’un loc copii au aruncat cu pietrii în rândurile de automobile cari curgeau ca un râu pe stradă.


Consiliul soldaților și muncitorilor de la Treves a dat o proclamație prin care anunța publicul să nu ia preț cât nu se cade pe cumpărăturile ce le vor face soldații Americani. Ziarele de acolo au înștiințat pe scurt intrarea armatei americane în oraș, ne făcând nici o comentare în articolile de fond. Generalul Harry Smith, care este însărcinat cu amdinistrarea afacerilor civile, s’a sfătuit cu primarul din Treves asupra cuartirului, și mai multe hoteluri și clădirile publice au fost puse imediat la dispoziția armatelor ocupatoare. Cartierul general al generalului Pershing s’a stabilit într’unul dintre cele mai mari hoteluri ale orașului.Aproape de Treves așteaptă câțiva ofițeri germani ca să predea Americanilor un mare număr de aeroplane, conform celor prevăzute în actul de armistițiu. Valoarea aproximativă a acestor aeroplane este de 1.500.000 de dolari. (America – Romanian Daily News – Cleveland, O., Joi, 5 Dec. 1918)


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Până acum locuitorii nu arată decât o indiferență posomorâtă. Cu toate că în mulțimea care privea la Americani trecând prin orașe erau și mulți soldați reîntorși de la frontul german, n’au avut loc nici o întâmplare dușmănoasă afară de mici manifestații din partea copiilor. Acestea consistă în mare parte...

Preluat de la EVZ