Horoscop  Pe 1 decembrie s-au născut Ana Comnena, Woody Allen, Violette Verdy, Cezar Petrescu, Ion Brezeanu, Johnny Răducanu, Ştefan Radof, Florenţa Albu.

 

Ziua de 1 decembrie este deosebit de importantă, fiind legiferată ca Ziua Naţională a României.

 

Horoscop  Conform uzanţelor uniforme din astrologia globală, zodia României ar trebui să fie Săgetătorul. Regiunile istorice, Transilvania, Muntenia, Moldova, Dobrogea au, însă, fiecare în parte, zodia ei. Sunt multe de discutat, poate odată o să revin, dacă vă interesează.

 

Cu toate că am militat deseori pentru o zi naţională care să fie în luna mai, celebrând Independenţa, după modelul american şi, de fapt, a majorităţii ţărilor, nu pot să nu accept şi logica celor care au stabilit ziua de 1 decembrie ca Zi Naţională a României.

 

Nu este vorba numai de evenimentul istoric de la 1 decembrie 1918, ci de ceva mult mai profund, dacă nu, poate, mai important.

 

Se face legătura peste milenii cu Anul Nou dacic, care, aproape sigur, că se serba în această perioadă, trei zile. Cu Sf. Andrei, protectorul României şi cu avatarul lui, Lupul Şchiop, eternul protector zoomorf al acestei părţi de lume, (prima data pomenit ca sfetnic al lui Zamolxe, ucenicul lui Pitagora), numită Grădina Maicii Domnului.


 

Horoscop  Este o concentraţie de sacru, de simboluri importante şi încărcătură emoţională deosebită, în aceste zile, care trebuie să însemne ceva… de fapt adunarea naţională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 a fost convocată, de cei care ştiau, după Lega Veche, după Anul Nou dacic. Cine ştie, ştie, cine nu, să asculte!

 

Poate cel mai interesant este faptul că pe 1 decembrie pomenim pe Sf. Prooroc Naum cel Învăţat. „În această zi, părinţii care ştiu puţină carte îşi pun copii la învăţătură, ca să se facă deştepţi şi domni” (Pamfile).

 

Horoscop  Şi nu, întâmplător, un raport UNESCO, arată că naţiile care au cel mai înalt procent de şcolarizare au şi cel mai mare venit naţional pe cap de locuitor. 

 

Aceasta este calea!   „Învăţaţi, învăţaţi, învaţaţi – ceva trebuie să iasă!” – nu a spus-o Lenin, ci Cicero, cu două mii de ani mai înainte!

 

Horoscop  Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, Ziua Naţională înseamnă şi reflecţii asupra unor lucruri importante. Patrie, patriotism, naţiune… Parafrazând-ul pe Malraux: „Secolul XXI va fi al naţiunilor, sau nu va mai fi deloc!” Şi, ceea ce spunea Nicolae Bălcescu, pe care îl consider cel mai mare patriot român, că ar fi declarat Tudor Vladimirescu: „Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor!” Cred că ar trebui să-l citez aici și pe marele meu învățător și călăuză în labirintul afacerilor externe, Corneliu Mănescu: ”Civilizație se poate numi doar de la dreptul națiunilor!”

Iată, am pornit-o din nou pe latura însorită a amintirilor. M-am pustnicit și de preaplin, sufletul meu nu mai putea suporta călătorii, afaceri, miliarde, aventuri și întâmplări de mare mirare.

 

Horoscop   Dar ar fi, poate, potrivit să vă spun ceea ce mi-a spus și mie Starețul Dionisie, de la Colciu, lavra Sf. Gheorghe a Sfântului Munte Athos. În nemernicia mea de mare păcătos și prost l-am supărat pe bunul meu părinte și călăuză spirituală. Iată ce mi-a spus în anul 1988, în august, la chilia Sf. Gheorghe de la Sf. Munte Athos, la masa de sub măslinul din curte. A fost martor și fratele Eugen Roșca, care poate depune mărturie, că așa a fost și nu altfel.

”Constantine, Constantine, ești păcătos și nu știi! Zici că ai viza australiană? Și femeia și prunca? Și biletele de avion? Și contract pe 15 ani cu federația? Și că ambasadorul a zis că cei din țară sunt de acord? Dar pe Maica Domnului ai întrebat-o? Că a Ei este România, este grădina Ei, nu a lui Ionescu, sau Popescu! Nu fi laș, nu da bir cu fugiții, nu spune: ”nu-i nimica aceea și nu-i nimica cealaltă”. Nu! Odată ce suntem creștini, ortodocși, de mici copii, ne-a învrednicit Dumnezeu să știm, puțin, mult, ceea ce ne vatămă. Știm drumul adevărat pe care trebuie să călătorim că să căpătăm Împărăția Cerurilor. Fiecare, după puteri, cu înțelepciunea pe care i-a dat-o harul Duhului Sfânt. Și mult, puțin, ne luminează Dumnezeu! Și tu vrei să fugi, te duci după bani mulți și trai bun și ușor! De câte ori ai venit aici, la Sf. Munte și te-ai rugat, nu ți-a îndeplinit Sf. Treime rugăciunile? De ce arăți acum dosul? Du-te în România și împlinește-ți destinul, nu fii prost, băiatule, du-te în România, știu eu de ce. Suntem în timpurile din urmă, după toate proorocirile Proorocilor și ale Sfinților Apostoli. Toți spun, într-o glăsuire, că în al VIII-lea veac (al optulea secol de la Facerea Lumii, n.a.) o să fie mare greutate, mare depărtare de adevăr, la stânga, de la Dumnezeu, la cele false. Tu ai ceva de făcut în România, nu aiurea. Lasă-i să plece pe oricine vrea, să se ducă, dacă așa o să dorescă, tu, însă, nu!”

 

Horoscop   Așa am făcut. Am luat avionul spre București, nu ne-a așteptat nimeni la Otopeni, credeau că suntem la Sydney. Ce a văzut bunul stareț Dionisie în sufletul meu, ”baraka”, sau altceva, nu mi-a spus niciodată. Încă mai caut să-mi găsesc rostul. Pustnicia? Sau poate că destinul meu este să vă dau sfaturi bune (o să vă spun altădată și porunca starețului atonit asupra astrologiei creștine), să vă spun, în fiecare zi, că mai există o lume normală, morală, credincioasă, că aveți o țară, România, pe care trebuie să o iubiți ca pe Maica Domnului! Să vă dau forță și speranță, să izbândiți acolo unde toți se retrag. Dacă un singur tânăr, sau un senior, oricine, dintre cei care mă citesc înțelege aceste lucruri și le urmează, starețul Dionisie a avut dreptate, îmi îndeplinesc destinul!

 

Dar, acum, sărbătoriţi Ziua Naţională, scoateți tricolorul, ridicați-l cât mai sus, distraţi-vă, dansaţi şi ciocniţi paharele de şampanie, chiar dacă greul abia începe – spuneam acum mai mulţi ani şi nu pot decât să repet. În România, mereu începe ceva greu, oare de ce? Poate, unde nu suntem conduşi de patrioţi, ci de „tagma jefuitorilor”?  Bună întrebare!

 

Nu o să vă spun “La mulţi ani!”, aceasta este o formulă nouă, modernă, ci o să folosesc urarea strămoşească:

 

“Români, să fiţi sănătoşi, oriunde vă aflaţi! Trăiască România!” 

 

                                                      ⃰    ⃰    ⃰

 

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
    Horoscop  Pe 1 decembrie s-au născut Ana Comnena, Woody Allen, Violette Verdy, Cezar Petrescu, Ion Brezeanu, Johnny Răducanu, Ştefan Radof, Florenţa Albu.   Ziua de 1 decembrie este deosebit de importantă, fiind legiferată ca Ziua Naţională a României.   Horoscop  Conform uzanţelor uniforme din astrologia globală, zodia României ar trebui să fie Săgetătorul....

Preluat de la EVZ