„În comunicatul Departamentului de Stat nu a fost regăsit Guvernul, din câte știu eu, deci nu comentez”, a spus premierul, întrebat ce părere are despre comunicat.


Întrebat dacă reacţia SUA privind legile justiţiei este justificată, Tudose a răspuns:

“Consider că SUA sunt şi trebuie să rămână principalul aliat strategic al României şi nu mă refer numai la partea militară, partea de securitate, ci şi din punct de vedere economic. Sunt foarte multe companii foarte mari care vin şi investesc în România, anul viitor va fi spectaculos din acest punct de vedere, sper . Tot ce s-a discutat anul acesta, anul viitor va începe efectiv să fie implementat. Deci, repet, SUA reprezintă nu numai un partener militar, ci şi un partener economic şi principalul aliat strategic al României”. „Ministrul Justiției nu are nicio implicare în acest proces, doar a coordonat proiectul până la un anumit punct, De aici încolo, demersul a fost preluat de către Parlament”, a adăugat premierul.

Istoria comunicatului

Pe site-ul Departamentului de Stat al SUA a apărut, luni seară, o scurtă declarație de presă intitulată „România: propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”. „Statele Unite ale Americii constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, este textul semnat de purtătorul de cuvânt al instituției, Heather Nauert.

Reacție dură

În replică, președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au publicat, ieri, la prânz, un comunicat de presă comun în care afirmă că „Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere” de comunicatul americanilor pentru că „deciziile și voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune”. Punctul de vedere a fost publicat după o consultare cu ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu. Potrivit comunicatului, Dragnea și Tăriceanu spun că SUA trebuie să aibă încredere că intenția Parlamentului de la București este doar de a elimina, prin noile legi ale justiției, influențele politice din funcționarea justiției și încălcările drepturilor și libertăților cetățenești din România.

Loading…

rootstireaActualitate/Esential
„În comunicatul Departamentului de Stat nu a fost regăsit Guvernul, din câte știu eu, deci nu comentez', a spus premierul, întrebat ce părere are despre comunicat. Întrebat dacă reacţia SUA privind legile justiţiei este justificată, Tudose a răspuns: 'Consider că SUA sunt şi trebuie să rămână principalul aliat strategic al României...

Preluat de la EVZ