Cifrele furnizate de institutul de cercetare din Statele Unite ar putea să intensifice dezbaterile europene privind migrația. Studiul privind cele 28 de state ale Uniunii Europene – plus Norvegia și Elveția – analizează concomitent trei scenarii: oprirea migrației și sporul natural, migrația legală și influxul mare de refugiați.  


Primul scenariu al cercetătorilor e cel al “migrației zero”: Chiar dacă migrația spre Europa s-ar opri acum, procentul musulmanilor în Europa ar crește de la 4,9 (cele mai recente cifre sunt cele din 2016) la 7,4 în 2050. În Germania, s-ar ajunge în 2050 la aproape 9 la sută.

Cercetătorii de la Pew Research Center au subliniat că evoluțiile din viitor sunt foarte greu de anticipat și că aceste cifre sunt ipotetice. Factorii care influențează influxul de refugiați – de pildă instabilitatea din Africa și Orientul Apropiat – se pot schimba cu timpul. Totul depinde în mare măsură de guvernele europene, care și-au înăsprit politica privind migrația, atât la nivel național cât și în protecția granițelor externe ale UE.Studiul se bazează pe numărul persoanelor care se declară musulmane în diverse statistici și sondaje, inclusiv în țările în care nu se înregistrează informațiile legate de religie în recensămintele oficiale. Conform studiului, media de vârstă a musulmanilor din Europa e de doar 30,4 ani, comparativ cu media de vârstă de 43,8 ani a celorlalți cetățeni, ceea ce înseamnă că mai multe femei musulmane nu au depășit încă vârsta la care pot avea copii. Cercetătorii americani estimează că o femeie musulmană va avea în medie cu un copil mai mult decât celelalte femei din Europa. Cu toate că nu toți copiii născuți în familii musulmane se vor identifica mai târziu cu această religie, cercetătorii subliniază că majoritatea oamenilor preiau religia părinților. 

Un alt scenariu al cercetătorilor americani pleacă de la premisa unui influx mare de migranți, o continuare a trendului din anii 2014-2016, când majoritatea refugiaților care au ajuns în Europa au fost musulmani. În aceste condiții, în 2050 până la 14 la sută dintre europeni ar putea fi musulmani. În Germania, care a acceptat un număr deosebit de mare de migranți în ultimii ani, aproape fiecare al cincilea locuitor ar putea fi musulman la mijlocul secolului 21.

Al treilea scenariu analizat de cercetătorii americani, cel al unei migrații “medii”, presupune că influxul mare de migranți din ultimii ani nu va persista, dar că numărul imigranților care vin în Europa pe cale legală va rămâne constant.

Loading…

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/dw2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/dw2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Cifrele furnizate de institutul de cercetare din Statele Unite ar putea să intensifice dezbaterile europene privind migrația. Studiul privind cele 28 de state ale Uniunii Europene - plus Norvegia și Elveția - analizează concomitent trei scenarii: oprirea migrației și sporul natural, migrația legală și influxul mare de refugiați.   Primul scenariu al cercetătorilor...

Preluat de la EVZ