Ancheta este la început, dar sunt semne că ea nu va dura foarte mult, pentru că prea multe instituții, DGIPI, SRI, SPP au sărit cu declarații publice încă din primele momente ale mediatizării incidentului.


Pe lângă negările și legămintele că vor colabora pentru lămurirea situației, declarațiile celor din servicii au adus un plus de picanterie afacerii și au direcționat suspiciunile spre o afacere privată și nu una a vreunei autorități a statului.

Evident, din suma de declarații dinspre structurile capabile să monteze oficial microfoane lipsesc toate serviciile tehnice ale unităților de parchete din țară. După decizia din 2016 a Curții Constituționale, care a scos SRI din actele de urmărire penală, astfel de servicii au fost organizate la fiecare Parchet care nu mai putea folosi SRI.Mie mi se pare că avem și răspunsul acestor structuri, sigur, nu pe al fiecăreia în parte, dar avem un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. El spune așa: ” “În cursul zilei de astăzi, 29 noiembrie 2017, în urma sesizării formulate de ministrul de interne, s-a constituit o echipă operativă care s-a deplasat la domiciliul demnitarului, unde a fost efectuată o cercetare la fața locului, în urma căreia a fost identificat și ridicat un dispozitiv care urmează a fi expertizat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 224 și art. 226 Cod penal.”

Am mers la definiția infracțiunii descrisă de articolul 226 din noul Cod Penal, ”violarea vieții private”.

” (1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Ancheta este la început, dar sunt semne că ea nu va dura foarte mult, pentru că prea multe instituții, DGIPI, SRI, SPP au sărit cu declarații publice încă din primele momente ale mediatizării incidentului. Pe lângă negările și legămintele că vor colabora pentru lămurirea situației, declarațiile celor din servicii au...

Preluat de la EVZ