Europarlamentarul român a explicat că Brexitul nu a avut niciun impact asupra bugetului UE pentru 2018 adoptat, joi, în plenul PE, în contextul în care Marea Britanie va ieși din UE pe data de 30 martie 2019. 


„În anul 2018, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, Marea Britanie va continua să fie stat membru al Uniunii Europene. Asta înseamnă că se va bucura de toate beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană şi va contribui la bugetul UE, la fel ca orice stat membru. Ieşirea Marii Britanii din UE, care se va produce la 30 martie 2019, nu are niciun impact asupra bugetului UE pe anul următor, Marea Britanie putând beneficia în continuare de fonduri europene şi există domenii unde Marea Britanie este cel mai mare sau aproape cel mai mare beneficiar de fonduri europene. În anul 2015, de pildă, cele mai multe fonduri pentru cercetare-inovare s-au dus în Marea Britanie. Ştim că universităţile britanice sunt foarte bune, le cunoaştem cu toţii, Cambridge, Oxford. În anul 2016 au fost pe locul doi, imediat după Germania, dar au primit pentru universităţi mai multe fonduri decât orice alt stat membru al UE”, a afirmat Mureşan, la Bruxelles, citat de Agerpres.


Eurodeputatul a precizat că oficialii europenni se întreabă cum va decurge plata de către Anglia către UE după momentul Brexit care va avea loc la începutul anului 2019. Totuși, Mureșan este convins că guvernul de la Londra îşi va achita toate angajamentele de plăţi.

„Întrebarea este ce se va întâmpla după aceea (după Brexit n.red.), iar realitatea este următoarea. În anul 2013 a semnat împreună cu toate celelalte 27 de state membre ale UE cadrul financiar multianual al UE pentru 2014-2020. Cadrul financiar pe care este obligată să îl respecte şi de aceea Marea Britanie va trebui să contribuie la bugetul UE până la 31 decembrie 2020, indiferent de data la care părăseşte UE. Angajamentele sale se vor termina cel mai devreme la 31 decembrie 2020, iar plăţile sunt efectuate, după cum bine ştiţi, până la 3 ani după aceea. Avem acea regulă ‘m plus 3’, care spune că banii din 2014-2020 vor veni şi facturile pot fi decontate până la 31 decembrie 2023. Deci Marea Britanie trebuie să îşi respecte toate angajamentele făcute până la sfârşitul lunii decembrie 2020 şi plăţile, banii efectiv, vor curge până la sfârşitul anului 2023”, a declarat Siegfried Mureşan. 

Ce SUMĂ i-a revenit Marii Britanii la rectificarea bugetară


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Europarlamentarul român a explicat că Brexitul nu a avut niciun impact asupra bugetului UE pentru 2018 adoptat, joi, în plenul PE, în contextul în care Marea Britanie va ieși din UE pe data de 30 martie 2019.  „În anul 2018, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, Marea Britanie va continua...

Preluat de la EVZ