Coreea de Nord a anunţat, miercuri, că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din Statele Unite ale Americii. Serviciile de informaţii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord.


“Preşedintele Trump l-a sunat pe preşedintele chinez Xi în această dimineaţă şi i-a spus că am ajuns în punctul în care China trebuie să oprească livrarea de petrol către Coreea de Nord. Multe ţări au făcut sacrificii economice şi politice majore prin întreruperea legăturilor cu Coreea de Nord. Au făcut asta cu scopul păcii şi securităţii (în lume). Facem apel la preşedintele Xi să ia poziţie. Credem că are şansa de a face ceea ce trebuie în beneficiul tuturor ţărilor. China trebuie să demonstreze abilităţi de lider şi să acţioneze. China poate face acest lucru pe cont propriu sau putem lua situaţia petrolului în mâinile noastre. Avem nevoie ca statul chinez să facă mai mult. A fi un pas esenţial în efortul mondial de a opri acest paria internaţional”, a precizat Nikki Haley.

Ambasadorul SUA la ONU susţine că petrolul este motorul programului nuclear nord-coreean. Nikki Haley a amintit faptul că regimul de la Phenian a venit la masa negocierilor, în 2003, la puţin timp după ce China a întrerupt livrările de petrol.Sancţiunile impuse de SUA au contribuit la blocarea a 90% din comerţul Coreei de Nord şi a 30% din importurile de petrol, a mai spus diplomatul american. Statele Unite urmăresc ca Rusia şi China să respecte măsurile impuse de Consiliul de Securitate al ONU împotriva nord-coreenilor, potrivit mediafax.ro.

China a anunţat că va reduce transporturile de produse petroliere rafinate către Coreea de Nord

În luna septembrie, China a anunţat că va reduce transporturile de produse petroliere rafinate către Coreea de Nord la două milioane de barili pe an. În 2016, China a trimis 6.000 de barili de produse petroliere pe zi în Coreea de Nord, asigurând necesarul pentru sectoarele de agricultură, transporturi şi cel militar, potrivit Administraţiei americane pentru Energie.

China continuă să trimită ţiţei în Coreea de Nord, materia primă pentru combustibili precum benzina şi motorina. China livreaza aproximativ 10.000 de barili de petrol pe zi catre singura rafinarie operationala din Coreea de Nord, aflată în apropiere de frontiera chineză.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Coreea de Nord a anunţat, miercuri, că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din Statele Unite ale Americii. Serviciile de informaţii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord. 'Preşedintele Trump l-a sunat...

Preluat de la EVZ