Bugetul votat în plenul de joi al Parlamentului European, a fost negociat, în prealabil, de eurodeputatul român Siegfried Mureșan. 


„Comparativ cu propunerea inițială a Comisiei Europene, Bugetul UE din 2018, în forma finală adoptată astăzi, prevede creșterea alocărilor pentru programe privind reducerea șomajului în rândul tinerilor, pentru cercetare, inovare și siguranță, precum și pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova. Astfel, programe-cheie care contribuie la crearea de locuri de muncă și creștere economică au alocat în 2018, după cum urmează: 11,2 miliarde de euro pentru Programul de cercetare și inovare „Orizont 2020” (+110 milioane de euro față de propunerea Comisiei Europene), 2,3 miliarde de euro pentru Programul de mobilitate universitară „Erasmus+” (+54 de milioane de euro), 59 de miliarde de euro pentru fermierii europeni, 354 de milioane de euro pentru Programul pentru competitivitatea întreprinderilor și pentru IMM-uri „COSME” (+15 milioane de euro) și 350 de milioane de euro pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (+116,7 milioane de euro). ”, a explicat europarlamentarul PPE. 

Pentru România perspectivele sunt îmbucurătoare, țara noastră având pentru anul viitor sume mari de bani de bani pentru plata facturilor din fondurile structurale şi de coeziune, în așa fel încât să nu apară întârzieri în realizarea proiectelor. Prin urmare, România are tot cadrul creat pentru a reuşi să absoarbă în cât mai mare măsură cele 32 de miliarde de euro alocate pentru intervalul 2014-2020.

De asemenea în plenul PE a fost votat azi și proiectul de rectificare bugetară în valoare de circa 9,9 miliarde de euro. Bani au două surse: 7,7 miliarde de euro din fondurile europene care au rămas neabsorbite de statele membre și 2,2 miliarde de euro din amenzile colectate la bugetul UE, sume care ajung direct în bugetul fiecărei ţări. Din cele aproximativ 10 miliarde de euro, România urmează să primească, până la sfârşitul anului în curs, 155 de milioane de euro înapoi la bugetul naţional.


Alte programe europene finanțate din bugetul UE 

Suma de 2.7 miliarde de euro va fi alocată pentru infrastructură prin Mecanismul „Conectarea Europei”.

Bugetul UE mai prevede pentru 2018 o creștere de 54%, comparativ cu 2017, a plăților pentru Politica de Coeziune până la o valoare de 46 de miliarde de euro. În felul acesta, vor fi alocați suficienți bani în buget pentru a achita toate facturile primite de la statele membre pentru cheltuieli cu fondurile de coeziune.

Referitor la siguranța și combaterea crizei migrației, au crescut alocările cu 3,7 milioane de euro și se vor crea 10 noi posturi în cadrul Agenției Europol, cu 1,8 milioane de euro și crearea a 5 noi posturi pentru Agenția Eurojust și cu 5 milioane de euro pentru Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO).

În plus, Siegfried Mureșan a reușit să includă în Bugetul UE și programul de acordare a unui bilet gratuit de tren valabil timp de o lună în 30 de țări europene pentru fiecare tânăr care împlinește 18 ani și care vrea să viziteze Europa. Pentru anul viitor, noul program beneficiază de o finanțare inițială de 12 milioane de euro.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Bugetul votat în plenul de joi al Parlamentului European, a fost negociat, în prealabil, de eurodeputatul român Siegfried Mureșan.  „Comparativ cu propunerea inițială a Comisiei Europene, Bugetul UE din 2018, în forma finală adoptată astăzi, prevede creșterea alocărilor pentru programe privind reducerea șomajului în rândul tinerilor, pentru cercetare, inovare și siguranță, precum...

Preluat de la EVZ