UPDATE ora 16.40


Fostul comandant al forțelor croate din Bosnia, Slobodan Praljak, „a murit într-un spital din Haga după ce a băut otravă” în sala de judecată a Tribunalului Penal Internațional de la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie (TPI), a anunțat agenția oficială croată Hina, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Decesul lui Praljak a fost anunțat de mai multe mass-media croate, între care canalul de televiziune privat N1 și principalele ziare Jutarnji List și Vecernji List înainte de a fi confirmat de Hina, care a citat o sursă apropiată acuzatului.

TPI a decis menținerea sentințelor

Slobodan Praljak (72 de ani) a fost unul dintre cei șase foști lideri politici și militari ai croaților din Bosnia.

El făcuse apel la verdictul dat de o altă instanță, în 2013, iar acum, când a auzit că Tribunalul Penal Internațional a menținut pedeapsa anterioară, a dus mâna la gură, a dat capul pe spate, părea că a băut ceva, apoi i-a spus judecătorului: „Am băut otravă!”.Praljak a fost condamnat la 20 de închisoare, în 2013, pentru crime comise în estul orașului Mostar.

Cei șase condamnați au făcut apel la instanța superioară, sperând să fie anulată sentința dată de Tribunalul pentru fosta Iugoslavie.

Praljak, când a auzit sentința, a ridicat mâna la gură, și-a dat capul pe spate și părea să fi băut dintr-o o fiolă sau un pahar, iar avocatul său a spus că era otravă. Judecătorul a cerut imediat să fie adus un medic, iar audierea a fost suspendată.

Judecătorul a cerut, de asemenea, ca paharul din care a băut Praljak să fie păstrat, cineva a strigat din sală, în confuzia creată, că a fost chemată o ambulanță, relatează reporterul BBC de la fața locului.

În timp ce se citea sentința la apel, fostul lider croat din timpul războiului a băut ceva, dintr-o fiolă sau un pahar mic, spune și jurnalistul de la Reuters.

Curtea a menținut pedepsele și condamnarea pentru: fostul ministru al Apărării,  Bruno Stojic, 62 de ani, Jadranko Prlic, 58 de ani, Milivoj Petkovic, 68 de ani, Valentin Coric, 61 de ani, și Berislav Pusic, 65 de ani, pentru crime de război împotriva umanității și alte crime contra musulmanilor bosniaci.

Infracțiunile pentru care sunt judecați sunt: crimă, torturăm, expulzări, violuri, detenție inumanp, distrugerea proprietății și terorizarea civililor.

Praljak a fost condamnat în special pentru că a ordonat distrugerea podului din secolul 16 din Mostar, în noiembrie 1993, care, spun judeăctorii, „a provocat pagube disproporționate populației civile musulmane”. Podul a fost reconstruit în 2004.

100.000 de oameni au fost uciși în războiul bosniac din 1992-1995, alte 2 milioane de persoane au fost strămutate.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe cu Slobodan Praljak.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
UPDATE ora 16.40 Fostul comandant al forțelor croate din Bosnia, Slobodan Praljak, „a murit într-un spital din Haga după ce a băut otravă” în sala de judecată a Tribunalului Penal Internațional de la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie (TPI), a anunțat agenția oficială croată Hina, relatează AFP...

Preluat de la EVZ