Conducerea Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a cerut, în această dimineață, Ministerului Juestiției, deschiderea unei anchete în cazul agentului de supraveghere bătut de deținuți, ”având în vedere că șefii Penitenciarului Poarta Albă au ignorat avertismentele referitoare la insuficiența măsurilor de siguranță pentru personal, refuzând chiar dotarea agetului supraveghetor cu un sistem “man-down” care să-i permită acestuia să alerteze echipa de intervenție, deși astfel de mijloace de avertizare au fost achiziționate și sunt păstrate în magazia penitenciarului”.


Un supraveghetor la peste 300 de infractori condamnați

Viorel Băcanu, unicul agent supraveghetor în secția E5 din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, a fost agresat de către deținuții pe care a încercat să-i oprească dintr-o încăierare extrem de violentă. Bărbatul a fost grav rănit. Astăzi dimineață el se va prezenta la Serviciul de Medicină Legală Constanța pentru a se stabili cu exactitate de câte zile de îngrijiri medicale are nevoie.
Potrivit sindicaliștilor, nu era prima data când lucrurile o luau razna în penitenciar. Un agent supraveghetor avea în grijă câteva sute de deținuți. oameni periculoși, violenți, între care deseori izbucneau conflicte violente.Încă din luna august supraveghetorul Viorel Băcan avertizase conducerea penitenciarului, că nu-i poate gestiona singur pe cei peste 420 de deținuți aflați în secție în acel moment.

În cauză au fost declanșate verificări, din datele inițiale reieșind că agentul a fost atacat prin surprindere cu un obiect contondent, nefiind exclusă posibilitatea ca altercația dintre deținuți să fie de fapt o stratagem pentru a-l agresa pe paznic.

”Agentul, supraveghează de unul singur această masă de 3 – 400 de deținuți, fiind ajutat de un alt coleg care, însă, are în responsabilitate curțile de plimbare, în contextul în care monitorizarea camerelor video este intermitentă, din lipsă de personal”, arată Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

O colegă a supraveghetorului era să fie violată de deținuți

Deținuții implicați în agresiune au fost identificați cu ajutorul camerelor de supraveghere. ”Actele de violență au fost favorizate de faptul că aceștia circulă liber în interiorul secției de deținere. Cei peste 3 – 400 de deținuti, plasați, de regulă, în custodia agentului Viorel Băcanu sunt încadrați la regimul semi-deschis, iar acesta a avertizat conducerea penitenciarului în legătură cu evidenta situație de inferioritate și cu precaritatea mijloacelor de siguranță. Incidentul survine după ce, agentul de penitenciare Viorel Băcanu a fost forțat să accepte reluarea serviciului pe secția de deținere, singur cu acesti 3 – 400 de deținuți (numărul a scăzut către 330 de la peste 400, urmare a gratierii) și în condiții de risc pentru viața și sănătatea personală, după mai multe “ședințe” în care a fost amenințat fățiș de către conducerea unității. Iată că, din păcate, temerile acestuia s-au adeverit și doar providența și experiența face ca acesta să scape, doar cu vătămări corporale”, a mai arătat Dumitrașcu.
Sindicalistul acuză conducerea penitenciarului Poarta Albă de ”indolență” și spune că personalul din penitenciare nu numai că e redus numeric, dar folosește ”dotări la nivelul anilor 1970”. Actele de violență îndreptate împotrova personalului din penitenciare se întâmplă zilnic. Anul trecut, în octombrie, o angajată a Penitenciarului Poarta Albă a fost sechestrată cu intenția de a fi violată de către 2 deținuți de pe aceeași secție scoși la club la activități educative. (Foto: Adrian Pîclișan)

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Conducerea Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a cerut, în această dimineață, Ministerului Juestiției, deschiderea unei anchete în cazul agentului de supraveghere bătut de deținuți, ”având în vedere că șefii Penitenciarului Poarta Albă au ignorat avertismentele referitoare la insuficiența măsurilor de siguranță pentru personal, refuzând chiar dotarea agetului...

Preluat de la EVZ