Sayfullo Saipov, care a sosit în SUA din Uzbekistan, în 2010, a depus mărturie într-un tribunal federal, ieri. El este judecat pentru 22 de capete de acuzare, pentru crimă și terorism, inclusiv pentru furnizarea de sprijin material pentru Statul Islamic.


Saipov a fost arestat imediat după atacul din 31 octombrie din Manhattan. Acesta a  fost cel mai grav atac din oraș, după atentatele ateroriste din 11 septembrie 2001, de la World Trade Center.

Cele mai grave acuzații ce i se aduc sunt pedepsite cu moartea, deși procurorii nu au precizat încă dacă vor cere pedeapsa capitală sau nu, scrie BBC.

Președintele american, Donald Trump, a cerut de mai mult ori ca Saipov să fie condamnat la moarte.


Bărbatul a apărut în instanță purtând o uniformă de deținut, de culoare albastră, și cătușe la picioare. Un avocat numit din oficiu în numele lui a precizat că Saipov pledează „nevinovat”.

Saipov a fost împușcat de polițiști imediat după atac și apoi a fost arestat.

Într-o plângere  penală depusă la o zi după incident, procurorii l-au descris pe terorist și actele lui, spunând că acesta se lăudase cu ceea ce a făcut, de pe patul de spital. Conform anchetatorilor, el a povestit cum s-a inspirat din video-urile de propagandă produse de ISIS și că a început să planifice atacul cu un an înainte.

Saipov a mai spus că „se simte bine pentru ce a făcut” și a cerut să fie pus steagul ISIS în salonul său de la spital.

Următoarea audiere este programată în acest dosar pentru 23 ianuarie.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Sayfullo Saipov, care a sosit în SUA din Uzbekistan, în 2010, a depus mărturie într-un tribunal federal, ieri. El este judecat pentru 22 de capete de acuzare, pentru crimă și terorism, inclusiv pentru furnizarea de sprijin material pentru Statul Islamic. Saipov a fost arestat imediat după atacul din 31 octombrie...

Preluat de la EVZ