Statele Unite și Japonia au cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru ziua de miercuri, în care să fie discutate măsuri după cel mai recent test cu rachetă balistică intercontinentală de către Coreea de Nord, relatează agențiile Reuters și Yonhap.

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat că “guvernul nu va accepta niciodată comportamentul provocator continuu al Coreei de Nord”, cerându-le tuturor statelor să pună în aplicare cu strictețe sancțiunile împotriva Phenianului. 

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a precizat că toate statele trebuie să respecte sancțiunile ONU dictate împotriva regimului Kim Jong-Un și să ia măsuri suplimentare pentru a interzice accesul navelor care transportă mărfuri spre și dinspre Coreea de Nord.

“Demersul neobosit al Coreei de Nord pentru obținerea armelor nucleare și pentru metodele de transportare a acestora trebuie să fie contracarat. Împreună, comunitatea internațională trebuie să continue să trimită un mesaj Coreei de Nord că trebuie să renunțe la programele sale privind armele de distrugere în masă. Opțiunile diplomatice rămân viabile și deschise, deocamdată. Statele Unite își mențin angajamentul de a găsi o cale pașnică pentru denuclearizare și pentru a pune capăt acțiunilor beligerante ale Coreei de Nord”, a declarat Tillerson.

Rex Tillerson a mai anunțat că demersul la ONU este susținut, de asemenea, de Canada și Coreea de Sud, state care vor să discute “modul în care comunitatea globală poate contracara amenințarea Coreei de Nord la adresa păcii internaționale”.

Președintele sud-coreean Moon Jae-In a condamnat ferm lansarea rachetei balistice din Coreea de Nord, menționând că mutarea a fost anticipată și că guvernul s-a pregătit pentru acest lucru. Liderul de la Seul Moon a adăugat că nu există altă posibilitate decât continuarea presiunilor și a sancțiunilor la adresa Coreei de Nord de către comunitatea internațională.

“Coreea de Nord trebuie să renunțe imediat la demersurile nesăbuite care vor conduce la izolarea și la decăderea țării și să se așeze la masa dialogului. Guvernul nu va tolera niciodată provocările nord-coreene”, a mai spus Moon Jae-In.

Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Matthew Rycroft, a precizat că regimul “Kim Jong-Un trebuie să-și schimbe cursul, de dragul întregii lumi și al poporului său”.

“Nechibzuit program cu rachete. Nechibzuit program nuclear. Nechibzuit comportament. Nechibzuită conducere”, a mai transmis Rycroft prin intermediul contului de Twitter.

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut intensificarea presiunii asupra Phenianului. “Condamn noul test balistic iresponsabil al Coreei de Nord. Acesta ne consolidează hotărârea de a crește presiunea asupra Phenianului, precum și solidaritatea față de partenerii noștri”, a transmis Macron pe Twitter.

Coreea de Nord este vizată de sancțiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU încă din 2006, din cauza dezvoltării programelor nucleare și cu rachete balistice. În mod tipic, China și Rusia au agreat sancțiuni împotriva Phenianului doar după testarea unor rachete balistice cu rază lungă de acțiune sau a unei arme nucleare.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate două rezoluții de sancționare a Coreei de Nord, după cele două teste din luna iulie cu rachete balistice cu rază lungă de acțiune și cel de-al șaselea și cel mai puternic test nuclear efectuat în luna septembrie. Au fost impuse interdicții privind exporturile și călătoriile și au fost blocate activele mai multor oficiali nord-coreeni.

Recent, președintele SUA, Donald Trump, le-a cerut oficialilor americani să facă presiuni asupra altor țări pentru a izola Coreea de Nord, până când regimul de la Phenian își dă seama că nu are altă opțiune decât să renunțe la programul nuclear și de rachete balistice.

Obiectivul principal este diminuarea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea nucleară. Acest lucru va depinde în mare măsură de cooperarea Coreei de Nord cu China, care este responsabilă pentru 90% din comerțul exterior al Phenianului și principalul aliat al regimului Kim Jong-Un.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/sua-si-japonia-au-cerut-o-reuniune-de-urgenta-a-consiliului-de-securitate-al-onu-dupa-testul-balistic-al-coreei-de-nord-44602.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/sua-si-japonia-au-cerut-o-reuniune-de-urgenta-a-consiliului-de-securitate-al-onu-dupa-testul-balistic-al-coreei-de-nord-44602-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv