În acele zile de după anunțul SRI, presa a abundat de informații și povești despre Bratislav Zivkovic, cetățeanul sârb expulzat pentru activități de spionaj. Conform comunicatului SRI, dar și a numeroaselor surse care au început să-și „alimenteze” jurnaliștii avizi de informații, Zivkovic a fost prezentat ca fiind un foarte bine instruit spion, care a intrat de mai multe ori în România cu scopul de a înființa o rețea informativă și pentru a obține informații cu privire la baza de rachete de la Deveselu, Aeroportul militar Kogălniceanu, radarele militare de la Marea Neagră și, în general, cam tot ce ține de activitățile militare ale NATO pe teritoriul României. S-a spus că, după fiecare ispravă, spionul sârb își cripta rapoartele și le transmitea unui coordonator, de unde s-a acreditat ideea cum că Zivkovic spiona pentru o terță țară, obligatoriu inamică sau cel puțin ostilă. Motiv pentru care toată lumea a tras concluzia că Bratislav Zivkovic a spionat pentru Rusia, chiar dacă acest lucru nu a fost nici confirmat oficial, dar nici negat, de către cei implicați.


Ținea discursuri mobilizatoare

De asemenea, Zivkovic, care este „ducele” (vojvoda, în limba sârbă, un fel de „Căpitanul” sau comandantul) unei grupări paramilitare ultraslave și ultraortodoxe numită Mișcarea Cetnică din Serbia, a fost plasat de comunicatul SRI inclusiv în Delta Dunării, pe teritoriul românesc, la o serbare a Obștei Cazace din România.

Cu ocazia evenimentului de la Mila 23, Zivkovic s-a pozat cu localnicii și a ținut discursuri mobilizatoare cu mesaje secesioniste și promisiuni de sprijin militar celor care se vor ridica la luptă ca să ceară o „republică populară” între brațele Dunării, pe teritoriul românesc.

Poza spune totulChiar dacă au existat și oameni care au luat în râs personajul, considerându-l un clovn din cauza bărbii sale de călugăr ortodox și a hainelor militare de paradă, împopoțonate cu distincții și decorații, activitatea acestuia de-a lungul timpului îl transformă într-o potențială amenințare pentru stabilitatea și ordinea de drept a locurilor prin care a trecut.

Astfel, Bratislav Zivkovic a participat fizic la lupte armate din fosta Yugoslavie, în Bosnia și Kosovo, dar și în estul separatist al Ucrainei în regiunea Dombas, la Donețk sau Lugansk. Întotdeauna, Zivkovic și oamenii lui au luptat alături de forțele pro-ruse, motiv pentru care a și fost medaliat de patru ori de către statul rus.

Pe lista criminalilor de război

Cu toate că a călătorit des în Ucraina, conform rapoartelor emise de mai multe servicii aliate care-l monitorizează, Zivkovic nu a putut fi capturat pe teritoriul țării vecine. În schimb, Ucraina l-a inclus pe lista criminalilor de război publicată de centrul de cercetare a crimelor împotriva securității naționale a țării, numele său fiind alăturat teroriștilor pro-ruși, separatiștilor, mercenarilor și criminalilor de război. Fapt care ar putea duce, în caz de capturare, chiar la executarea sa în Ucraina.

Vedetă în Serbia

Doar că lui Bratislav Zivkovic pare să nu-i pese de consecințele faptelor sale, ba chiar își asumă statutul de dușman a tot ce înseamnă anti-rusesc și în special dușman al NATO. Astfel, la două zile după ce a scuipat în sân și s-a închinat din creștet până la pământ că a scăpat numai cu expulzarea din România, Zivkovic a transmis un mesaj batjocoritor către NATO, din care face parte România dar și Bulgaria, țară în care s-a refugiat după expulzare. Astfel, el a postat o fotografie pe care scrie „mesaj către NATO” și în care arată pumnul strâns cu degetul din mijloc ridicat, iar pe deget este stilizată cunoscuta înjurătură americană (F.Y.) redată criptat: „two words one finger”, „adică două cuvinte un (singur) deget”.

Mai mult, el a postat pe contul său de socializare fotografii în compania unei tinere precum și prima pagină a unui ziar din Serbia care relata cu litere de-o șchioapă despre expulzarea sa din România. Ba chiar, într-un gest de sfidare, Zivkovic a făcut public documentul emis de procurorul de la Curtea de Apel prin care se decidea expulzarea sa și interzicerea de a mai intra în Romania timp de 15 ani.

FOTO: Imediat după expulzarea din România, sârbul s-a fotografiat la o petrecere în Bulgaria

Un erou al comunității ortodoxe sârbe

Se pare că Zivkovic Bratislav nu s-a odihnit prea mult timp în Bulgaria, ci a pornit într-o nouă aventură, fiind localizat în Ucraina. Mai exact în Lugansk, acolo unde tocmai au reînceput luptele între separatiștii pro-ruși și armata ucraineană. Conform presei străine, pe străzile orașului au reapărut, săptămâna trecută, luptători înarmați, echipați în ținută militară cu cagule, dar fără însemne de recunoaștere, ceea ce indică acțiuni ale unităților para-militare, de mercenari, din care face parte și Bratislav Zivkovic și camarazii săi cetnici din Serbia.

Convoiul rusesc și mercenarii

Loading…

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/01-evz_1.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/01-evz_1-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
În acele zile de după anunțul SRI, presa a abundat de informații și povești despre Bratislav Zivkovic, cetățeanul sârb expulzat pentru activități de spionaj. Conform comunicatului SRI, dar și a numeroaselor surse care au început să-și „alimenteze” jurnaliștii avizi de informații, Zivkovic a fost prezentat ca fiind un foarte...

Preluat de la EVZ