Guvernul a adoptat, azi, hotărârea prin care s-au aprobat circumstanțele și procedura specifică aferente etapei 1 a programului de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8”, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate Piranha 5, informează MApN.

Programul prevede atât achiziția blindatelor și a derivatelor, cât și suportul logistic de către compania General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH. ”Acordul de furnizare se face luând în considerarea calitatea de parte în documentele de cooperare cu firma GDELS a Companiei Naționale ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică București S.A., unde se vor integra și produce 197 de transportoare”, precizează Ministerul Apărării Naționale.

Ca motivare a achiziției este invocat actualul context geopolitic din regiunea extinsă a Mării Negre, cât și de termenele asumate privind realizarea capacității operaționale complete de către Brigada Multinațională de la Craiova.

Transportorul blindat pentru trupe 8×8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum și al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forțele Terestre Române. Acest vehicul asigură o mobilitate sporită și o protecție corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiții meteorologice.

”Tehnica de luptă pe roți aflată în prezent în dotare este de generație veche, fiind depășită atât din punct de vedere tehnologic, cât și din punct de vedere al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecția personalului, posibilitățile de observare, orientare, comunicații etc.”, precizează MApN.

Acordul de colaborare între Ministerul Economiei și producătorul american de armament General Dynamics a fosrt semnat pe 10 octombrie, în prezența premierului Mihai Tudose, acordul vizând producerea și livrarea de vehicule blindate Piranha 5.

”Premierul Mihai Tudose a participat astăzi la ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere și Acordului de colaborare între Ministerul Economiei și Romarm, prin Uzina Mecanică București, și compania americană General Dynamics, care deține uzina producătorului elvețian de transportoare blindate Mowag”, transmitea Guvernul.

Alături de premier, au fost prezenți și vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, ministrul economiei, Gheorghe Șimon, ministrul apărării naționale, Mihai-Viorel Fifor, și ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm.

”Memorandumul de înțelegere semnat astăzi stabilește liniile directoare preliminare ale cooperării, precum și acțiunile viitoare ce au drept scop constituirea unei societăți mixte între Uzina Mecanică București și compania General Dynamics, care să producă vehicule blindate pentru Armata României. În cadrul viitoarei societăți, Uzina Mecanică București va participa cu active constând în linii de fabricație și personal angajat, care va urma cursuri de perfecționare la sediul companiei americane. General Dynamics va participa la acest joint venture cu investiții în modernizarea capacităților de producție și integrarea producției de vehicule blindate”, preciza sursa citată.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/guvernul-a-aprobat-procedura-aferenta-achizitiei-transportoarelor-blindate-piranha-5-44624.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/guvernul-a-aprobat-procedura-aferenta-achizitiei-transportoarelor-blindate-piranha-5-44624-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv