Incidentul ar fi avut loc marți dimineață, victima scandalului dintre deținuți fiind agentul Viorel Băcanu. “Deținuții implicați în agresiune au fost identificați cu ajutorul camerelor de supraveghere, actele de violență fiind favorizate de faptul că aceștia circulă liber în interiorul secției de deținere. Cei peste 400 de deținuti, plasați, de regulă, în custodia agentului Viorel Băcanu sunt încadrați la regimul semi-deschis, iar acesta a avertizat conducerea penitenciarului în legătură cu evidenta situație de inferioritate și cu precaritatea mijloacelor de siguranță”, arată președintele FSANP, Sorin Dumitrașcu. 


Din cercetări a reieșit că “agentul a fost atacat prin surprindere cu un obiect contondent, nefiind exclusă posibilitatea ca altercația dintre deținuți să fie de fapt o stratagemă”. Potrivit reprezentanților FSANP, “exemplul de la Penitenciarul Poarta Albă iese în evidență prin indolența conducerii operative a penitenciarului care refuză să dispună măsuri de siguranță, riscând astfel viața și sănătatea agenților și ofițerilor din subordine”. Șefii Penitenciarului Poarta Albă ar fi ignorat avertismentele personalului, “refuzând chiar dotarea agentului supraveghetor cu un sistem “man-down” care să-i permită acestuia să alerteze echipa de intervenție, deși astfel de mijloace de avertizare au fost achiziționate și sunt păstrate în magazia penitenciarului”. FSANP  solicită “o anchetă din partea Ministerului Justiției și sancționarea celor vinovați”. 



Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, Gabriel Botezan, a declarat, pentru EVZ, că a fost, de fapt, o altercație între doi deținuți: “Un gardian care era pe secție a intervenit să-i despartă și, în urma ambuscadei, s-a ales cu o zgârietură superficială pe mână. Nu a fost nicio intenție de atacare cum sugerează sindicatul. Pentru siguranța lui, cu o mașină a unității, a fost dus la IML Constanța unde s-a constatat zgârietura”. Pe de altă parte, Gabriel Botezan admite deficitul de personal dar nu numai la Poarta Albă, situație care se va rezolva, cel puțin parțial, cu angajarea în penitenciar a 20-30 de gardieni, după ce, în acest an, Administrația Națională a Penitenciarelor a scos la concurs 1000 de posturi la nivel de țară. 


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Incidentul ar fi avut loc marți dimineață, victima scandalului dintre deținuți fiind agentul Viorel Băcanu. “Deținuții implicați în agresiune au fost identificați cu ajutorul camerelor de supraveghere, actele de violență fiind favorizate de faptul că aceștia circulă liber în interiorul secției de deținere. Cei peste 400 de deținuti, plasați,...

Preluat de la EVZ