China este din ce în ce mai preocupată de prezența în Siria a unui număr însemnat de militanți islamici proveniți din provincia chineză Turkestanul de Est și care  luptă alături de opoziția siriană. Săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu consilierul președintelui sirian Bouthaina Shaaban, Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a lăudat eforturile și rezultatele regimului sirian în lupta sa împotriva militanților islamiști.


De asemenea, regimul de la Damasc a declarat că aproximativ 5.000 de luptători de origine uigră, o minoritate etnică musulmană din China, acuzată adesea de terorism, de către autoritățile chineze, ar fi ajuns în Siria, trecând prin Asia de Sud și Turcia.


Ministerul Apărării din China intenționează să trimită două unități militare cunoscute sub numele de “Tigrii Siberiei” și “Tigrii Nopții”, care fac parte din ”Forțele Operaționale Speciale” chineze, pentru a asista trupele guvernamentale siriene.

Nu este prima dată când trupele chineze ajung în Siria; în anul  2015 aproximativ 5.000 de soldați chinezi  au ajuns în Siria, în calitate de aliați ai regimului Assad, fiind staționați în vestul țării, în zona orașului  Latakia. Armata chineză mai a trimis și consilieri militari care au asistat armata siriană în timpul operațiunilor speciale, alături de forțe navale și aeriene.

China este una dintre cele cinci țării cu drept de veto din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, împreună cu Rusia, și care s-a folosit de acest drept de mai multe ori pentru a proteja interesele regimului sirian.


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
China este din ce în ce mai preocupată de prezența în Siria a unui număr însemnat de militanți islamici proveniți din provincia chineză Turkestanul de Est și care  luptă alături de opoziția siriană. Săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu consilierul președintelui sirian Bouthaina Shaaban, Ministrul de Externe al...

Preluat de la EVZ