Autorul atacului terorist din New York, în urma căruia opt persoane au murit, iar alte 12 au fost rănite, a pledat, astăii, nevinovat în fața instanței, în condițiile în care procurorii au prezentat 22 de capete de acuzare, relatează site-ul BBC News. 

Uzbecul Sayfullo Saipov, în vârstă de 29 de ani, a fost arestat imediat după atacul din 31 octombrie. Bărbatul a condus o mașină închiriată pe o pistă de biciclete din New York, apoi a intrat în coliziune cu un autobuz școlar, înainte de a fi împușcat de către polițiști.

În faza unei instanțe federale, atacatorul a fost confruntat cu 22 de capete de acuzare, printre care acte de violență, acordarea de sprijin material pentru organizația teroristă Stat Islamic și distrugere de autovehicule.

Saipov a refuzat să angajeze un avocat și a fost reprezentat de un avocat din oficiu, care a anunțat că uzbecul pledează nevinovat. Următoarea audiere a fost programată pentru 23 ianuarie 2018.

Potrivit unui document publicat de către procuratura din New York, Saipov le-a spus anchetatorilor că a fost inspirat să comită atacul cu vehicul în urma videoclipurilor de propagandă ale Stat Islamic pe care le-a urmărit pe telefonul mobil. Ulterior, Stat Islamic a revendicat atacul terorist.

În mod special, uzbecul a fost impresionat de un clip video în care liderul organizației teroriste, Abu Bakr al-Baghdadi, îi întreba pe musulmanii din Statele Unite cum decid să acționeze ca răspuns la uciderea multor musulmani în Irak.

Anchetatorii au recuperat două telefoane care aparțin lui Sayfullo Saipov, iar unul dintre acestea conținea aproximativ 90 de videoclipuri și mii de imagini de propagandă pentru Stat Islamic. Fișierele ilustrează luptători care împușcă oameni în cap, decapitări și informații despre asamblarea unui dispozitiv exploziv.

Inițial, atacatorul a intenționat să arboreze steaguri ale Stat Islamic pe vehiculul folosit pentru a intra pe o pistă de biciclete din New York, dar a renunțat la idee pentru a nu atrage atenția. Sayfullo Saipov i-a întrebat pe investigatori dacă pot aduce însemnele Stat Islamic în camera sa de spital.

Potrivit procurorilor, Sayfullo Saipov a închiriat o camionetă la 22 octombrie și “a exersat virajele”. El a ales în mod specific sărbătoarea de Halloween ca dată a atacului “întrucât credea că vor fi mai mulți civili pe străzi cu ocazia acestei sărbători” și a subliniat că se simte bine pentru ceea ce a realizat.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/autorul-atacului-terorist-din-new-york-uzbecul-sayfullo-saipov-a-pledat-nevinovat-in-instanta-44604.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/autorul-atacului-terorist-din-new-york-uzbecul-sayfullo-saipov-a-pledat-nevinovat-in-instanta-44604-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv