Medici și pacienți deopotrivă spun că, cu tot progresul realizat în ultimii ani, de când au fost aprobate tratamente noi în țara noastră, lucrurile sunt departe de a fi măcar aproape de normalitate în ce privește depistarea și tratarea cancerului pulmonar. „Categoric nu se face niciun fel de prevenție în România în privința cancerului pulmonar. Sunt foarte pesimist. Am mai auzit de programe de screening, despre eforturile pe care Casa Națională, Ministerul Sănătății spun că le vor face. Cred că voi ajunge la pensie și nu se va întâmpla mare lucru. Singur, slavă Domnului, s-au întâmplat multe lucruri bune în zona de terapie, dar în zona de prevenție, nu. În zona de educație sanitară, din păcate, la fel, nu. Tot lanțul acesta trofic (…) e bolnav”, a explicat oncologul Cătălin Costovici, la lansarea campaniei „Cancerul pulmonar nu așteaptă!”.


Așteaptă luni de zile un diagnostic

Specialistul spune că se pierde mult timp pentru că românii n-au o educație minimă privind simptomele acestei boli cumplite, iar dacă totuși se duc la doctor, până când ajung să aibă un diagnostic drumul e foarte lung și scump, pentru că analizele costă. „Pot să treacă și luni de zile. Evident că boala nu stă pe loc”, a arătat dr. Costovici.

„În afară de faptul că această formă de cancer este depistată în general tardiv, accesul la investigații și tratamente este anevoios. Pacientul nu luptă doar cu boala, trebuie să lupte și cu sistemul. Dacă nu are bani să-și facă investigațiile la timp, nici tratamentele nu pot fi recomandate de medicii oncologi la timp, atunci când pacientul este eligibil”, a spus Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), organizatorul campaniei.


„Anul acesta autoritățile au actualizat lista de gratuități cu medicamente pentru cancer pulmonar, ne dorim ca acest proces să continue. Trebuie prioritizate prevenția, diagnosticul precoce și tratamentul rapid pentru acesti pacienți.” CEZAR IRIMIA, președinte FABC

Dr. Cezar Irimia

Protocoalele ar trebui să fie flexibile

Apoi, deși, teoretic pacientul român are acces la chimioterapie și la câteva tratamente inovative, de ultimă generație, practic și aici sunt piedici. În primul rând datorate protocoalelor medicale în baza cărora se acordă aceste tratamente, care sunt foarte stricte. Dacă dintr- o sută de parametri măsurați la un bolnav, unul este un pic mai mic decât scrie în protocol, tratamentul îi poate fi refuzat de sistemul informatic.

„Toți trăim cu frica aceasta a prescripțiilor foarte scumpe. Dacă cumva îmi permit să fiu mai presus de protocol și-i dau pacientului medicamentul de care eu cred că are nevoie, și peste un an, doi, trei, Curtea de conturi sau Casa Națională vin și mă iau de guler „păi, domnule doctor, cum ați dat acest medicament scump, când pacientul n-avea indicație?” Păi, pacientul avea indicație, dar navea o virgulă, acolo”, a explicat dr. Cătălin Costovici de ce, de multe ori, medicii nici nu s-ar risca să prescrie tratamente care costă în jur de 10.000 de euro lunar pentru un pacient.

Loading…

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/cezar-irimia.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/cezar-irimia-282x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSanatate
Medici și pacienți deopotrivă spun că, cu tot progresul realizat în ultimii ani, de când au fost aprobate tratamente noi în țara noastră, lucrurile sunt departe de a fi măcar aproape de normalitate în ce privește depistarea și tratarea cancerului pulmonar. „Categoric nu se face niciun fel de prevenție...

Preluat de la EVZ