UPDATE 14.15 – Președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), au publicat marți un comunicat de presă comun în care afirmă că „Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiției”.


UPDATE 12.09 – Întrebat dacă urmează să fie transmisă o scrisoare către Departamentul de Stat al SUA, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a confirmat după ieşirea din biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că Parlamentul urmează să transmită o comunicare publică.

UPDATE 12.00 – Liderului senatorilor PSD, Șerban Nicolae, despre comunicatul SUA: „E profund ofensator, încalcă orice uzanță de relații internaționale. Acele cuvinte sunt cuvintele acestui funcționar complet nociv cum este Klemm. Președintele României are obligația să reacționeze, premierul are obligația să reacționeze și ambasadorul din SUA are obligația să reacționeze. Nu facem legi pentru partenerii strategici, ci pentru România”

UPDATE 11.49 – Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a reacționat, marți dimineață: Parlamentul nu poate fi oprit sa legifereze.

„Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite. Am citit și comunicatul și găsesc două direcții de exprimare. Prima ipoteză, prima parte, când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislația care ar putea submina lupta împotriva corupției. Aici, evident, comunicatul se referă la întreaga legislație, la pachetul de legi care se află în procedură parlamentară la comisia specială. Eu cred că ne exprimăm preocupări, dar producător de efecte este actul normativ în forma finală. Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru că asta este prerogativa pe care o are de la Constituție”, a spus Tudorel Toader.

UPDATE 11.40 – Președintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, despre comunicatul SUA: 

“Acel mesaj ar trebui citit în integralitate. În acest mesaj se discută despre legile propuse de Guvern. Aşa cum aţi văzut, noi avem o dezbatere foarte largă şi pornim de la nişte legi adoptate acum 14 ani, iar întregul sistem juridic din România ne cere să intervenim asupra acestor legi. Dacă există o singură prevedere sau dacă în mesajul care a fost transmis, probabil că vor veni şi alte puncte de vedere, dacă există o singură prevedere care încalcă fie independenţa Justiţiei, fie discutăm de scăderea luptei împotriva corupţiei, eu sunt întru totul de acord cu aceste prevederi”

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
UPDATE 14.15 - Președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), au publicat marți un comunicat de presă comun în care afirmă că „Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat...

Preluat de la EVZ