Pe blogul său, Stelian Tănase a oferit imaginea de ansamblu din ziua plecării Nadiei Comăneci din România, dar și urmările din acea perioadă.


“Intr-o dimineață în zori (mă trezeam devreme ca și azi) cam la vremea asta, în 1989, am auzit bomba la Radio Europa liberă. Nadia Comăneci – zicea spikerul – s-a refugiat în Occident trecînd granița pe jos în Ungaria cu un grup de fugari. Știm azi că în Austria a fost preluată de americani și a ajuns la NY unde a făcut declarații presei. Puteam să-mi imaginez orice, dar asta nu. Nadia Comăneci era idolul României, o zeiță. Era și produsul perfect al sistemului comunist. Medaliile, celebritatea ei extraordinară au făcut mai mult pentru propaganda lui Ceaușescu decît toate campaniile, interviurile și vizitele lui la un loc. Sportul românesc funcționa pe sistem sovietic, investea bani mulți în sport din cauza beneficiului uriaș de imagine.


Occidentul și lumea a treia își puteau imagina că dacă est-germanii, cubanezii, sovieticii luau multe medalii la Jocurile olimpice, la campionatele mondiale și europene, comunismul avea supremația, Că era o lume mai bună decît capitalismul. Că în lupta dintre sisteme, Moscova triumfa…”.

Material complet poate fi citit pe stelian-tanase.ro


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Pe blogul său, Stelian Tănase a oferit imaginea de ansamblu din ziua plecării Nadiei Comăneci din România, dar și urmările din acea perioadă. “Intr-o dimineață în zori (mă trezeam devreme ca și azi) cam la vremea asta, în 1989, am auzit bomba la Radio Europa liberă. Nadia Comăneci – zicea...

Preluat de la EVZ