Este vorba de un ”Sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare”, achiziția urmând să fie aprobată printr-o lege a Parlamentului, după ce Guvernul Mihai Tudose își va însuși proiectul. Potrivit documentelor MApN, impactul asupra bugetului va fi de 1.487,5 milioane USD.


Iată pentru ce cere aprobare ministrul Mihai Fifor:


”Art. 1. – Se aprobă realizarea „Capabilităţii de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”, prin: 

atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS pentru achiziţionarea, începând cu 1 ianuarie 2018,  a 3 sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comanda control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare…”

Istoricul acestei a treia mare achiziție de tehnică militară de la americani începe pe 27 martie 2017, când Ministerul trimite o cerere către Departamentul Apărării al SUA o cerere pentru achiziția a 3 sisteme HIMARS, fiecare cu câte 18 rachete. Pe 9 mai, își dau avizul și Comisiile de Apărare ale Parlamentului României pe Programul de Înzestrare. În 17 august, americanii ne aprobă cererea și pe 6 septembrie trimit scrisoarea de acceptare. Proiectul de lege a fost elaborat pe 23 noiembrie.


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Este vorba de un ”Sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare”, achiziția urmând să fie aprobată printr-o lege a Parlamentului, după ce Guvernul Mihai Tudose își va însuși proiectul. Potrivit documentelor MApN, impactul asupra bugetului va fi de 1.487,5 milioane USD. Iată pentru ce cere aprobare ministrul Mihai Fifor: ”Art....

Preluat de la EVZ