Întrebat de un jurnalist dacă a existat o perioadă în istoria Statelor Unite comparabilă cu ce s-a întâmplat în România, în ultimii 27 de ani, Hans Klemm a răspuns: „Probabil că nu… Poate am putea compara cu perioada de după războiul civil din SUA, la câteva decenii după 1865, în anumite părți din sudul Statelor Unite, care au pierdut războiul”.


El a explicat că situația prin care a trecut România în ultimii 100 de ani, și la fel și alte părți ale Europei, după Primul Război Mondial, a fost o provocare, pentru că s-au produs schimbări masive sociale și economice.


„Secolul 20 a fost foarte provocator pentru România și pentru centrul și estul Europei, în general. Predecesorul meu (ca ambasador în România) acum 100 de ani, în 1917, a fost  Charles J. Vopicka. Atunci ambasada era la Iași, pentru că Regele Ferdinand și Regina Maria au mutat guvernul României la Iași, din cauza ocupației germane în Valahia, și, presupun, și aici, în Mehedinți. Când Vopicka a sosit la Iași, în septembrie 1917, a găsit o situație foarte grea, stresantă – guvernul se mutase acolo, dar orașul Iași era ruinat și erau mulți soldați rănițI, după bătălia de la Mărășești și veneau soldați și de pe frontul de est, erau mulți refugiați care au fugit din calea armatei germane. Nu era hrană, nu era apă, erau multe boli, febră tifoidă. Un an mai târziu, România s-a schimbat foarte mult și țara s-a îndreptat spre o victorie importantă și spre unirea sa – Moldova, Valahia și Transilvania”, a continuat ambasadorul lecția de istorie.

A amintit, apoi, că anii următori „au fost foarte grei”, a urmat Al Doilea Război Mondial, iar în urmă 70 de ani, în 1947, predecesorul său vedea și „se confrunta” cu problema consolidării guvernului comunist în România, cu „abdicarea regelui Mihai, un moment tragic în istoria României”.


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Întrebat de un jurnalist dacă a existat o perioadă în istoria Statelor Unite comparabilă cu ce s-a întâmplat în România, în ultimii 27 de ani, Hans Klemm a răspuns: „Probabil că nu... Poate am putea compara cu perioada de după războiul civil din SUA, la câteva decenii după 1865,...

Preluat de la EVZ