Le-am cunoscut pe amândouă cu ceva ani în urmă, când aveam nevoie de ajutor ca să ajut la rândul meu copii bolnavi grav. Amintirile cu ele vor rămâne mereu și pentru că, de câte ori ne-am întâlnit, mi-au insuflat bucurie, dar mai ales respect. Erau perfecționiste, indiferent despre ce rol aveau de jucat și unde. Îmi amintesc cum, într-o după-amiază din februarie 2011, ducându-le acasă cu mașina, marile artiste Stela Popescu și Cristina Stamate și-au deschis sertarele sufletului. Au făcut-o cu veselie, râzând, deși era vorba de lucruri triste: iubiri care le-au sfâșiat inimile – fiindcă atunci eram proaste, zicea Stela Popescu -, lipsa copiilor din viața lor, instalarea bătrâneții care le mai aduce aminte că au oase… Regrete ascunse sub zâmbete.


Episodul povestit de Stela Popescu într-o discuție privată nu l-aș fi facut niciodată public dacă nu urmăream vineri, la miezul nopții, emisunea Eugeniei Vodă, „Profesioniștii”, înregistrată în anul 2014. Acolo, sub lumina reflectoarelor, Stela Popescu a vorbit despre frântura de viață pe care mi-o relatase și mie în 2011 și pentru care, neinspirat, nu-i cerusem acordul să o scriu în ziar. Întâmplarea e dramatică, îi spulberase într-o clipită dragostea, la ordin, dar ea face parte dintr-o epocă neagră a țării și de aceea trebuie cunoscută de generațiile care vin din urmă. Cei care au trăit în comunism știu că nu i s-a întâmplat doar Stelei Popescu un asemenea amestec în viața privată a „organelor de patid”.

Un lider comunist l-a obligat pe iubitul Stelei Popescu să se însoare cu fiică-sa


Artista era la începutul carierei, o frumusețe râvnită de mulți bărbați. „Eram îndrăgostită nebunește de un băiat, balerin”, spunea Stela. Dragostea era reciprocă, își făcuseră planuri de viitor, trăiau cu intensitate totul. Într-o zi, însă, fiica unui nomenclaturist comunist l-a remarcat pe balerin și a făcut o pasiune nebună. I-a povestit tatălui că îl iubește, că nu va putea trăi fără el. Iar tatăl a rezolvat situația în stilul epocii. L-a chemat pe balerin în biroul său somptuos și i-a spus că dacă nu se însoară imediat cu fata lui îl trimite doi ani în armată și s-a terminat cu cariera lui.

Amenințările au avut efect devastator, iar tânărul s-a dus la iubita lui, Stela, și i-a mărturisit ce i s-a întâmplat. I-a comunicat și ce decizie a luat, ținând-o de mâini și privind-o în ochi: se va însura cu fata comunistului!

Mie mi-a povestit episodul cu zâmbetul pe buze, făcând parcă mișto de aventura tinereții, însă în emisiunea Eugeniei Vodă, filmată trei ani mai tîrziu, Stela Popescu a spus că, după discuția cu iubitul, a plecat pe străzi și, până a ajuns acasă, a plâns.

Balerinul s-a însurat cu beizadeaua comunistului. Căsătoria s-a sfârșit, însă, cu un divorț, după care bărbatul a plecat din țară ca să danseze în Italia.

„Cancerul nu trebuie să ne mai ia copiii!”

Declanșasem la ziarul la care lucram, în 2009, o campanie umanitară – „Din inimă pentru copii” – încercând să implic societatea civilă în salvarea micuților cărora nu li se dădeau prea multe șanse de supraviețuire din cauza precarității sistemului nostru medical. Împreună cu o colegă, Anca Ardeleanu, gândeam tot felul de proiecte pentru a strânge fonduri pentru nevoile copiilor atinși de maladii incurabile sau care necesitau operații în străinătate. La vremea aceea nu mulți jurnaliști se implicau în așa ceva.

Loading…

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/stela-popescu-si-cristina-stamate-2011-feb.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/stela-popescu-si-cristina-stamate-2011-feb-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Le-am cunoscut pe amândouă cu ceva ani în urmă, când aveam nevoie de ajutor ca să ajut la rândul meu copii bolnavi grav. Amintirile cu ele vor rămâne mereu și pentru că, de câte ori ne-am întâlnit, mi-au insuflat bucurie, dar mai ales respect. Erau perfecționiste, indiferent despre ce...

Preluat de la EVZ