Vladimir Timoșenko, în vârstă de 43 de ani, a fost găsit vinovat pentru că a publicat pe populara rețea de socializare Vkontakte (un fel de Facebook rus) „un text cu conținut umilitor și insultător la adresa unui grup, respectiv înalți oficiali”, se arată în sentința tribunalului, citată de Le Figaro.


Acuzatul redactase textul în 2015, pe când executa deja o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani, a comunicat tribunalul, fără a preciza motivul primei condamnări.

Presa locală a publicat câteva extrase din textul incriminat, care între timp a dispărut de pe Vkontakte. Timoșenko făcea apel la luptă împotriva unui „regim nepopular” și a „aparatului său represiv și punitiv”.Condamnările cu închisoarea pentru textele publicate online nu sunt rare în Rusia zilelor noastre: în decembrie 2016, un internaut rus a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru că a publicat pe blogul său un articol în care critica bombardamentele rusești în Siria.

În mai 2016, un inginer a primit doi ani și trei luni de închisoare pentru că a distribuit pe rețelele de socializare articole pro-ucrainene ostile Rusiei.

Cu toate acestea, mediul online rămâne unul dintre rarele spații de libertate pentru opoziția la adresa Kremlinului, în ciuda înăspririi supravegherii și restricțiilor pe internet de către autorități, tendință care se amplifică pe fondul luptei antiteroriste, scrie AFP.

Un fenomen care se observă și în Occident.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Vladimir Timoșenko, în vârstă de 43 de ani, a fost găsit vinovat pentru că a publicat pe populara rețea de socializare Vkontakte (un fel de Facebook rus) „un text cu conținut umilitor și insultător la adresa unui grup, respectiv înalți oficiali”, se arată în sentința tribunalului, citată de Le...

Preluat de la EVZ