Întrucât în spațiul public au apărut discuții referitoare la oportunitatea și legalitatea folosirii jandarmilor călare, pentru a clarifica această situație, facem următoarele precizări:

1. #Legalitate: În conformitate cu art. 29 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul jandarmeriei poate folosi animalele de serviciu.


2. #Oportunitate: Scopul prezenței cailor în dispozitiv a fost de a orienta masa de manifestanți pe un singur sens de circulație, în vederea păstrării unei benzi/culoar de siguranță pentru situațiile care impun o intervenție rapidă a serviciilor de ambulanță, a mașinilor de pompieri și a celorlalte servicii publice de urgență. La un moment dat, masa de manifestanți s-a extins pe ambele sensuri de circulație, moment în care s-a luat decizia ca echipele ecvestre din dispozitivul de ordine publică, să se constituie într-o rezervă de intervenție (ei nefiind retrași din cadrul misiunii, așa cum s-a speculat).


3. #Siguranță: Precizăm că în niciun moment, caii prezenți la misiune, nu au pus în pericol integritatea fizică a participanților la această adunare publică, caii folosiți fiind antrenați în condiții extreme de anduranță fizică și psihică și sunt obișnuiți cu zgomote intense, cu prezența oamenilor sau cu substanțele incediare. De asemenea, aceștia sunt bine îngrijiți, în strictă conformitate cu normele în vigoare.

4. #Fără_evenimente: Decizia de a folosi Detașamentul de Cavalerie nu a fost una singulară, aceștia fiind folosiți pe parcursul anului 2017 la 110 misiuni de asigurare a ordinii publice, mitinguri, evenimente sportive sau activități cultural artistice – concerte cu un public numeros. Pe parcursul acestor misiuni nu au fost înregistrate incidente.


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Întrucât în spațiul public au apărut discuții referitoare la oportunitatea și legalitatea folosirii jandarmilor călare, pentru a clarifica această situație, facem următoarele precizări:1. #Legalitate: În conformitate cu art. 29 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul jandarmeriei poate folosi animalele...

Preluat de la EVZ