Despre caragialismul felului în care presa moldo-valahă, chibițară politicește la modul ridicol, a abordat o realitate – cea a demonstrațiilor de protest de duminică, 26 noiembrie – spun totul salturile uriașe de la o televiziune la alta, de la un site la altul, în funcție de poziția politică a fiecăruia față de eveniment.


La Antena 3, numărul era 15.000. La Realitatea tv, 70.000 (!!!). La Digi tv, 30.000, la Protv, 20.000. Site-urile anti-PSD, îmbrăcate în ținută de luptă – Ziare. com a colorat în roșu titlurile despre proteste – au scos din burtă următoarele cifre: Hotnews, aproximativ 30.000 de participanți, Ziare. com, peste 30.000 de participanți.

Ținînd cont că 30.000 e cifra invocată și de politicienii susținători ai protestului – Monica Macovei de exemplu – putem vorbi de 30.000 stabilită de susținători și de 15.000 stabilită de adversari. Potrivit regulii folosite de Caragiale în schița Atmosferă încărcată pentru demonstrațiile de Stradă, adunînd și împărțind la doi avem aproximativ 22.000. Doar 22 000 de participanți.Demonstrația de duminică seara a diferit radical de demonstrațiile din ianuarie 2017 și cele așezate apoi sub semnul acestora. Neliniștitoare pentru PSD, disponibile literaturizării și chiar exagerării propagandistice, demonstrațiile din ianuarie 2017 au avut imaginea unor mișcări spontane, asumate de societatea civilă. PSD se confrunta- fie și doar în imaginea publică, însușită și de presa internațională – cu Strada, strada cu s mare, din cîte se vede, și nu cu Opoziția ieșită în stradă în cadrul unei simple acțiuni din cadrul mizerei bătălii pentru putere.

Demonstrația de duminică seara a fost însă asumată de trei partide de opoziție – PNL, USR și PMP –, de un semipartid – Platforma 100 a lui Dacian Cioloș – și de marile sindicate. Societatea civilă, simplii cetățeni indignați, convocații pe Facebook, cei care au făcut sarea și piperul demonstrațiilor din ianuarie 2017, devenite surse de parale- a se vedea cărțile scrise deja, în ritm de Balzac, de Ramona Ursu, Grigore Cartianu- au fost împinși în plan secund, făcuți într- un fel dispăruți din peisaj.

Despre manevra prin care partidele politice și sindicatele au compromis demonstrația de duminică seara transformînd protestele spontane din ianuarie 2017 într-o demonstrație organizată de Opoziție, o demonstrație la care s-a venit cu convocatorul, inutil să mai scriu ceva în plus față de ceea ce am scris pînă acum. Indiferent de rosturile confiscării de către politruci și sindicatele corupte a mișcărilor de stradă, aparținînd pînă acum societății civile, un lucru e limpede:
Momentul de duminică seara a fost un eșec.
O dovedesc două fapte trecute cu vederea de presa leneșă:

1. De pe vremea cînd concubina cu PSD în USL, PNL a învățat șmecheria cu suplinirea imposibilității de a organiza la București o demonstrație de proporții cu ceea ce eu am numit la vremea respectivă- vremea demonstrațiilor din ianuarie 2012- demonstrațiile cu bulbuci, cu organizarea în cît mai multe localități din țară și din străinătate a unor mini demonstrații de protest. Titlurile presei aservite PNL, Cotrocenilor și Statului Paralel lasă impresia unei mișcări de protest care a incendiat țara mai ceva ca Răscoala din 1907 în poemul proletcultist al lui Arghezi. În realitate, e vorba de ieșiri în stradă în cele mai multe dintre localități de ale unui număr mic de persoane. Pentru o organizație liberală dintr-un orășel nu e nici o problemă să scoată în stradă familia liderului PNL, incluzînd și ibovnica.

2. Reacția presei care susține PNL, Cotroceniul și Statul Paralel. Unele unități combatante, precum Realitatea tv, au apelat la umflarea fantasmagorică a numărului de participanți și la spasmele demagogice din studio. Altele s-au grăbit să profețească teza că acesta e doar începutul, decembrie 2017 urmînd să fie al demonstrațiilor, cu o culme în noaptea de Revelion. Eșecul demonstrațiilor e indiscutabil.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Despre caragialismul felului în care presa moldo-valahă, chibițară politicește la modul ridicol, a abordat o realitate – cea a demonstrațiilor de protest de duminică, 26 noiembrie – spun totul salturile uriașe de la o televiziune la alta, de la un site la altul, în funcție de poziția politică a...

Preluat de la EVZ